Frikanalspaketet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Frikanalspaketet är namnet på två olika kanalpaket som finns tillgängliga via parabol. Kanalerna i paketen motsvarar de kanaler som sänds okodade inom marksänd digital-TV i Sverige.

Man kan antingen ta emot dessa paket "som de är", eller exempelvis kombinera Viasats frikanalspaket med ett betalpaket från Canal Digital. En tänkbar anledning till varför man skulle vilja göra det är man vill få Canal Digitals utbud av betalkanaler (till exempel Canal+) men samtidigt få TV6, som inte ingår i Canal Digitals utbud via parabolantenn[1]. Detta kräver i praktiken dubbla LNBer och en digitalbox godkänd av Viasat som dessutom har antingen inbyggd CA-modul eller CI-gränssnitt, men är i övrigt helt genomförbart.

Frikanalspaketet (Canal Digital)[redigera | redigera wikitext]

Canal Digitals frikanalspaket använder sig av Conax som krypteringsmetod. Detta betyder att du måste ha ett programkort för att få tillgång till paketet. Detta kort debiterar Canal Digital dig en depositionsavgift på 795 kronor för[2]. Om du någon gång bestämmer dig för att lämna tillbaka kortet, så får du tillbaka depositionsavgiften.

Vid beställning av detta paket hos Canal Digital, uppge att du vill ha ett "Depositionskort". Detta är namnet på frikanalspaketet hos Canal Digital.

Paketet innehåller följande TV-kanaler[2]:

Frikanalspaketet/SVT-paketet (Viasat)[redigera | redigera wikitext]

Viasats frikanalspaket använder sig av NDS/Videoguard som krypteringsmetod. Detta betyder i praktiken att du inte behöver något programkort för att ta emot sändningarna. Istället uppger du ditt box-ID (NDS-nummer som vanligen står på undersidan eller baksidan av boxen), så skickar Viasat ut en signal som gör att din box kan avkoda signalen. Från att du gjort beställningen tar det alltså bara några minuter innan det hela börjar fungera, förutsatt att parabolantennen är färdigt riktad mot Sirius 4 (5° öst).

Paketet är helt avgiftsfritt. Det är dock enbart tillgängligt för personer bosatta i Sverige, troligtvis eftersom Viasat inte har rättigheter att distribuera SVT och TV4 till andra länder. Vid beställning måste man uppge personnummer och en svensk adress. Ange att du vill ha "Frikanalspaketet".

Sedan hösten 2009 har kanalerna som inte produceras av SVT tagits bort ur det avgiftsfria Frikanalspaketet (som numera kallas SVT-paketet i vissa sammanhang). TV4 och TV6 kräver numer ett programkort, som kostar 299:-/halvår.[3] Även med detta programkort förblir paketet dock ett av de allra billigaste på marknaden riktad mot parabolkunder.

Paketet innehåller följande TV-kanaler[4]:

(* = kanaler som kräver avgiftsbelagt betalkort)

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.canaldigital.se/Utbud/Alla-kanaler/TV6/, verifierad 2011-07-28
  2. ^ [a b] Informationen hämtad från http://www.canaldigital.se, sök på "Depositionskort", 2008-12-05
  3. ^ http://www.viasat.se/svt, hämtad 2009-05-07
  4. ^ Informationen hämtad från http://www.viasat.se, "Fråga Viviann", sök på "Frikanalspaket", 2008-12-05