Fritidsgård

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Landeriet Bagaregården i Göteborg, i vars undervåning Sveriges första kommunala fritidsgård, Gamlestadens ungdomsgård, öppnade 1936.

Fritidsgård, eller ungdomsgård, är en lokal för någon form av organiserad fritidsverksamhet, ofta ledd av fritidsledare. Ungdomarna kan där ägna sig åt exempelvis olika typer av sport, religiösa aktiviteter eller musikutövning.

En vanlig tanke med fritidsgårdar är att de ska hjälpa problematiska ungdomar och förhindra olika samhällsproblem som brottslighet. Forskning vid Örebro universitet har dock istället funnit det motsatta: fritidsgårdar skapar problem. Personer som vistas på fritidsgårdar hade större risk för kriminalitet och droganvändande. Delvis kan detta bero på att personer som söker sig till fritidsgårdar redan har problem men forskningen fann att även ungdomar utan problem och som besökte fritidsgårdar fick ökad risk för kriminalitet. Detta skulle kunna bero på en negativ kamratpåverkan och fritidsgårdar har till och med beskrivits som "skolor i kriminalitet". Bidragande är att många fritidsgårdar hävdats vara präglade av slapphet och kravlöshet.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]