Fritz Klein

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Fritz Klein på de anklagades bänk

Fritz Klein, född 24 november 1888 i Codlea, Rumänien, död 13 december 1945 i Hameln, Tyskland, var en tysk nazistisk lägerläkare och dömd krigsförbrytare.

Klein föddes i Rumänien och tillhörde där den tysktalande minoriteten. Han avlade läkarexamen kort efter första världskrigets slut och tjänstgjorde i Siebenbürgen. Han inträdde tämligen tidigt i Nationalsocialistiska tyska arbetarepartiet (NSDAP) och rekryterades till Waffen-SS 1943. I december 1943 kom han till Auschwitz som lägerläkare. Ett år senare förflyttades han till Neuengamme och i januari 1945 anlände han till Bergen-Belsen.

När koncentrationslägret Bergen-Belsen befriades av de allierade i april 1945, arresterades Klein och fördes så småningom till Lüneburg för att ställas inför rätta vid den s.k. Belsenrättegången. Inför rätten fick Klein frågan hur han kunde rättfärdiga sina gärningar i egenskap av läkare. Klein svarade: ”Läkareden anmodar mig att avlägsna en kallbrandsinfektion från en människas kropp. Judarna är kallbrandsinfektionen på mänsklighetens kropp. Därför avlägsnade jag dem.”

Fritz Klein dömdes till döden för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten och avrättades genom hängning den 13 december 1945.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia