Stöt (tyngdlyftning)

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Frivändning)
Zulfija Tjinsjanlo från Kazakstan genomför en stöt.

Stöt är en gren inom tyngdlyftning. Den består av två moment frivändning och överstöt.

Moment[redigera | redigera wikitext]

Frivändning[redigera | redigera wikitext]

Frivändningen går till så att tyngdlyftaren ställer sig med fötterna axelbrett isär, med fotbladen rakt under den golvliggande stången, han/hon böjer på knäna, med rak rygg, sänker stjärten något, blicken riktas rakt fram eller något uppåt, och lyftaren börjar att sätta an kraft mycket lätt så att eventuellt glapp mellan själva stången och viktskivorna försvinner. Detta kan höras som ett svagt klick. Det egentliga lyftet börjar med att lyftaren spänner mage och rygg och börjar sträcka på benen. Hastigheten på stången ökar. När stången passerat knäna fullföljes med ytterligare explosiv och kraftfull sträckning i knäleden och stångens hastighet ökar ytterligare. Lyftaren sträcker helt i ben höft och fotleder och kommer upp på tå. Det hela utförs i en snabb jämn rörelse och innan stångens hastighet minskat helt kastar sig lyftaren snabbt under stången som fångas på bröstet och deltamusklerna, genom att åter böja på knäna. Händerna behåller hela tiden sitt grepp om stången. När lyftaren på detta sätt hamnat sittande under stången reser han/hon sig åter och har nu stången vilandes på deltamusklerna. Frivändningen är färdig när lyftaren står stilla med raka knän och stången på bröstet.

Överstöt[redigera | redigera wikitext]

När skrivstången vilar på deltamusklerna och tyngdlyftaren har ett pronerat grepp om stången så är nästa steg att utföra en explosiv press uppåt för att låsa vikten ovanför huvudet. För att göra detta med så mycket vikt som möjligt måste tyngdlyftaren böja på knäna och sedan hoppa rakt upp för att ge skivstången momentum uppåt, under hoppet så "slår" man även stången uppåt och sig själv nedåt samtidigt. I själva hoppet så särar man på benen till en från sidan saxliknande position, bakfotens häl ska inte ta i golvet och pekar några grader utåt medan hela framfoten tar i golvet och pekar några grader inåt, bakfoten tar i golvet före framfoten också. Avsluta med att ställa dig rakt med vikten över huvudet. Denna beskrivning är en förenkling.

Herrar[1]

Viktklass Namn Vikt
56 kg Nordkoreas flagga Om Yun-Chol 171 kg
62 kg Kinas flagga Chen Lijun 183 kg
69 kg Kinas flagga Liao Hui 198 kg
77 kg Rysslands flagga Oleg Perepetjenov 210 kg
85 kg Kinas flagga Zhang Yong 218 kg
94 kg Kazakstans flagga Ilja Iljin 233 kg
105 kg Kazakstans flagga Ilja Iljin 246 kg
105+ kg Rysslands flagga Aleksej Lovtjev 264 kg

Det tidigare världsrekordet i stöt på 266 kg som sattes 1988 av Leonid Taranenko från Sovjetunionen betraktas inte längre som rekord av Internationella tyngdlyftningsförbundet efter en omstrukturering av viktklasserna.

Damer[2]

Viktklass Namn Vikt
48 kg Turkiets flagga Nurcan Taylan 121 kg
53 kg Kazakstans flagga Zulfija Tjinsjanlo 134 kg
58 kg Kinas flagga Qiu Hongmei 141 kg
63 kg Kinas flagga Deng Wei 146 kg
69 kg Kinas flagga Liu Chunhong 158 kg
75 kg Nordkoreas flagga Kim Un-Ju 164 kg
75+ kg Rysslands flagga Tatjana Kasjirina 193 kg

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]