Frost (film)

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Frozen (film, 2013))
Hoppa till: navigering, sök
Frost
(Frozen)
Genre Animerad, Drama, Familj, Fantasy, Komedi, Musikal
Regissör Chris Buck
Jennifer Lee
Producent Peter Del Vecho
Manus Jennifer Lee
Synopsis Chris Buck
Jennifer Lee
Shane Morris
Baserad på Snödrottningen
av H.C. Andersen
Skådespelare Kristen Bell
Idina Menzel
Jonathan Groff
Josh Gad
Santino Fontana
Originalmusik Christophe Beck
Klippning Jeff Draheim
Produktionsbolag Walt Disney Pictures
Walt Disney Feature Animation
Distribution Buena Vista Distribution
Premiär 27 november 2013 (USA)
31 januari 2014 (Sverige)
Speltid 102 minuter
Land  USA
Språk Engelska
Budget $150 miljoner
Intäkter $1,272,346,009
IMDb SFDb
Filmens regissörer Chris Buck (vänster), Jennifer Lee (mitten) och producenten Peter Del Vecho (höger) vid Annie Awards 2014.

Frost (engelska: Frozen) är en amerikansk animerad film från Disney i regi av Chris Buck och Jennifer Lee. Den bygger delvis på H.C. Andersens saga Snödrottningen. Filmens främsta skådespelare är Kristen Bell, Idina Menzel, Jonathan Groff, Josh Gad och Santino Fontana. Filmen hade premiär i USA den 27 november 2013, och i Sverige den 31 januari 2014.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Arendals vackra kronprinsessa Elsa ska bli drottning. Under kröningsceremonin träffar Elsas lillasyster Anna på den stilige prins Hans och de blir förälskade i varandra, så förälskade att Hans samma kväll friar till henne och hon genast svarar ja. Men Elsa förbjuder Anna att gifta sig med en som hon precis träffat och då börjar de bråka. Just då avslöjas det att Elsa har dolda krafter att skapa snö och is. Då förvisar hon sig själv och försvinner upp i bergen. Men Elsa råkar då sätta Arendal i en evig vinter. Anna ger sig ut för att leta efter Elsa och ställa allt till rätta. På vägen träffar Anna på en bergsman som heter Kristoffer och hans ren Sven. De följer med Anna för att hjälpa henne och de träffar också på en levande snögubbe som heter Olof. Men det verkar visst som att det enda Elsa kan göra är att frysa och att hon inte kan rädda Arendal, men det måste finnas ett sätt för henne att kontrollera sina krafter.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Rollfigur Engelska röster Svenska röster[1]
Anna Kristen Bell Mimmi Sandén
Snödrottningen Elsa Idina Menzel Annika Herlitz
Kristoffer Jonathan Groff Sebastian Karlsson
Snögubben Olof Josh Gad Nassim Al Fakir
Prins Hans Santino Fontana Erik Segerstedt
Hertigen av Vessleby Alan Tudyk Claes Månsson
Trollkungen Pappsen Ciarán Hinds Torsten Wahlund
Östen Chris Williams Lennart Jähkel
Kaj Stephen J. Anderson Johan Wahlström
Kvinnotrollet Hulda Maia Wilson Gladys del Pilar
Gerda Edie McClurg Anna-Lotta Larsson
Biskopen i Arendal Robert Pine Sten Ljunggren
Arendals kung Maurice LaMarche Felix Engström
Arendals drottning Jennifer Lee Nadja Weiss

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen har varit i utveckling inom 70 år (ända sedan Walt Disney började göra film), den längsta perioden för någon film, men den hamnade i development hell flera gånger. Filmens produktion fortsatte till och med efter Walt Disneys död 1966, men den moderna versionen började riktigt ta form först omkring 2002 och 2011. Filmen har prisats högt världen över och har bland annat kallats för "Disneys bästa på 20 år sedan renässans-eran med Den lilla sjöjungfrun, Skönheten och odjuret, Aladdin och Lejonkungen" samt "den bästa Disney-filmen någonsin".

Filmen har fått en lång rad nomineringar och vunnit ett otal priser, bland annat en Golden Globe för "Bästa animerade film" (samt en nominering för "Bästa originalsång"), och vid Oscarsgalan 2014 belönades filmen med hela två Oscars för "Bästa animerade film" och "Bästa sång" för "Slå Dig Fri"("Let It Go").[2] Detta är första gången i historien som Walt Disney Animation Studios vinner en Oscar for "Bästa animerade film" sedan kategorin skapades 2002.

Filmen har hittills tjänat över 1,27 miljarder dollar världen över och har därmed blivit den mest inkomstbringande filmen under året 2013, den mest inkomstbringande filmen av Walt Disney Animation Studios/Walt Disney Pictures, världens mest inkomstbringande animerade film, världens mest inkomstbringande originella animerade film, världens tredje mest inkomstbringande originella film (efter Avatar och Titanic), samt den femte mest inkomstbringande filmen genom tiderna.[3] Även i Sverige (samt ett otal andra länder) blev Frost den mest inkomstbringande animerade filmen någonsin med över 169,446 biobesökare i februari och efter att ha spelat in en summa på 16 miljoner kronor.[4] I april blev filmen även den mest sedda biofilmen i Sverige under 2014 med 636,879 biobesökare.[5]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Svenska röster och credits - FROST”. Dubbningshemsidan. http://www.dubbningshemsidan.se/credits/frost/. 
  2. ^ ”Oscarsgalan: Storslam för ”Gravity””. Sveriges Television. http://www.svt.se/kultur/film/vinnarna-pa-nattens-oscarsgala. Läst 3 mars 2014. 
  3. ^ ”Box Office Milestone: 'Frozen' Becomes No. 1 Animated Film of All Time”. The hollywood Reporter. http://www.hollywoodreporter.com/news/box-office-milestone-frozen-becomes-692156. Läst 30 mars 2014. 
  4. ^ http://www.svd.se/kultur/prisad-frost-gor-segertag-aven-i-sverige_8956578.svd
  5. ^ https://www.moviezine.se/nyheter/frost-ar-den-mest-framgangsrika-animerade-filmen

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]