Fuchsiasläktet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Uppslagsordet ”Fuchsia” leder hit. För färgen, se Fuchsia (färg).
Fuchsiasläktet
Scharlakansfuchsia (F. magellanica)
Scharlakansfuchsia (F. magellanica)
Systematik
Domän Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Trikolpater
Eudicotyledonae
Ordning Myrtenordningen
Myrtales
Familj Dunörtsväxter
Onagraceae
Underfamilj Onagroideae
Tribus Circaeeae
Släkte Fuchsiasläktet
Fuchsia
Vetenskapligt namn
§ Fuchsia
Auktor L.
Arter
Hitta fler artiklar om växter med

Fuchsiasläktet (Fuchsia) är ett växtsläkte med omkring 100 arter i familjen dunörtsväxter. Släktet är uppkallat efter den tyske botanikern Leonhart Fuchs.

Ursprung[redigera | redigera wikitext]

De flesta av fuchsiasläktets arter kommer ursprungligen från Sydamerika. Några kommer från Nya Zeeland, Tahiti och Centralamerika. En art, scharlakansfuchsia, växer ända nere på Eldslandet i Sydamerikas sydligaste del. Där är klimatet kallt, men de flesta övriga arter lever i tropiskt eller subtropiskt klimat.


Scharlakasfuchsian har som prydnadsväxt importerats till Irland, där den spridit sig i stor omfattning och nu förekommer vilt växande över hela ön.[1]

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

De flesta Fuchsia-arterna är buskar som blir mellan 2 decimeter och 4 meter höga. Nya Zeelands enda inhemska fuchsia, kotukutuku (Fuchsia excorticata), är ett träd som kan bli mellan 12 och 15 meter högt. Det finns både lövfällande och städsegröna fuchsior.

Blommorna är hängande och kjolliknande. De har fyra långa, smala foderblad och fyra kortare, bredare kronblad. Hos många arter är foderbladen klarröda och kronbladen lila, vilket är färger som lockar de kolibrier som pollinerar dem. Blomfärgen varierar dock beroende på art och kan vara vit, mörkröd, blålila, orange och fuchsia; en färg som påminner om magenta och har fått sitt namn efter fuchsian. Några få arter har gul blomfärg. Frukten är ett litet, 5-25 millimeter långt bär som är ätligt. Bärets färg är mörkt rödgrön till röd. Frukten innehåller ett otal mycket små frön.

Odling[redigera | redigera wikitext]

Fuchsia-hybrid 'Jeanne d'Arc'

Fuchsior är omtyckta prydnadsväxter. De flesta arter är inte frosttåliga, men i exempelvis Sverige trivs de bra utomhus under sommaren. Det finns tusentals hybrider och det är dessa som vanligen odlas som prydnadsväxter. Hybrider kan ha fler kronblad än arterna. Fuchsiahybrider måste förökas med sticklingar eftersom deras frön inte ger sortäkta avkommor.Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Europeiska kulturlandskap - Hur människan format Europas natur, Urban Emauelsson., 2009. s. 269

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]