Fyrklöver (växt)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Fyrklöver

Fyrklöver (även fyrväppling) är en genetisk missbildning i ett klöverblad (vanligast hos vitklöver, Trifolium repens, därefter rödklöver, Trifolium pratense) som gör att det bildas ett fyrdelat blad istället för, som normen säger, ett tredelat. Denna missbildning kan vara vanligare inom vissa speciella områden och kan gå i arv till nya klöverplantor.

Fyrklöver är mycket ovanliga och därför anses det enligt gammal tradition bringa lycka att hitta en fyrklöver. I än mer sällsynta fall kan det finnas klöver med fem eller ännu flera blad. Rekordet är 56 blad.[1]

Under försommaren ökar chanserna att hitta fyrklöver, då det bildas fler nya blad under en kortare tid än annars. Denna tillväxtspurt resulterar i att det oftare blir missbildningar i bladen.[källa behövs]

Chansen att hitta en fyrklöver är egentligen inte möjlig att ens räkna i promille,[källa behövs] men det finns personer som specialiserat sig i att hitta dessa, och gjort det till en sport. Den fiktive personen Alexander Lukas i serierna om Kalle Anka av Walt Disney har oslagbar tur, och hittar ganska ofta fyrklöver.

Fyrklövern används även som symbol för Centerpartiet och Centern i Finland samt 4H-rörelsen.

Det finns en växtart som heter lyckoklöver. Den har normalt fyra blad och bär det vetenskapliga namnet Oxalis articulata. Den tillhör sålunda inte släktet klövrar utan släktet Oxalis.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Guinness Rekordbok”Natural World - Plant World - Clover - Most Leaves”. http://www.guinnessworldrecords.com/records-1/most-leaves-on-a-clover/. Läst 31 mars 2013.