Görvälns slott

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Görvälns slott, fasad mot Mälaren, juni 2013.

Görvälns slott, eller Görwälns slott, är ett slott i Järfälla kommun.

Görvälns slott ligger vid Görväln, en fjärd av Mälaren. Slottet, som totalrenoverades 2008 och är byggnadsminnesskyddat, inrymmer idag hotell- och restaurangverksamhet. Slottet och parken ligger inom Görvälns naturreservat.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Slottet och omgivningen 1701, norr är till höger.
Slottet på 1670-talet i Suecia antiqua et hodierna, något idealiserad illustration.

Namnet "Görväln" är dokumenterat från 1460-talet, då godset bestod av två gårdar tillhörande Uppsala stift. Efter reformationen under 1520-talet blev Görväln kronohemman och förblev i kronans ägo till 1571, då Johan III skänkte egendomen till den italienske adelsmannen Antonius de Palma.[1] Sonen Scipode Palma överlämnade Görväln 1605 till rikskanslern och friherren till Kråkerum, Svante Bielke.

Under Bielkes tid låg huvudbyggnaden längre ner på slutningen än idag. Godset blev sätesgård och ärvdes 1643 av Bielkes dotterdotter Elsa Elisabeth Brahe, hustru till rikskanslern Erik Axelsson Oxenstierna. Efter makens död och under hennes andra äktenskap med hertig Adolf Johan av Pfalz-Zweibrücken, byggdes den nuvarande huvudbyggnaden under ledning av hovingenjören Johan Peter Kirstenius, förmodligen med Jean de la Vallée som arkitekt.[1]

Ägare[redigera | redigera wikitext]

Bilder, slottes flyglar och paviljonger[redigera | redigera wikitext]

Byggnader[redigera | redigera wikitext]

Nuvarande slottet och de två flyglarna byggdes i slutet av 1650-talet. Slottets ytterväggar är uppförda i murtegel och klädda med finhuggen sandsten från Gotland. Det var ett för tiden ovanligt byggnadsmaterial.[5] Slottets vindsvåning byggdes till i samband med ombyggnader under 1820-talet och köksbyggnaden på nordöstra sidan byggdes 1901.

Direkt nedanför slottet finns de två sidoflyglarna från 1650-talet, vilka ansluter till en lindallé ner till den norra och södra paviljongen. Flyglarna är två spegelvända byggnader med avrundade ytterväggar, uppförda 1867 av grevinnan Eva Bielke. Bland övriga bevarade byggnader märks stallet, uppfört i sten och den intilliggande stora ladugården.

Till slottet hörde även ett tegelbruk som var i drift mellan 1751 och 1852. Av anläggningen återstår idag arbetarbostaden, kallad "Bruket" och ruinen av brännugnen samt högar med tegelflis och rester av vägar (se Görvälns tegelbruk).[6]

Slottsparken[redigera | redigera wikitext]

Lindallén som leder upp till huvudbyggnaden börjades planteras under 1750-talet under ägaren Pehr Carlsköld, sekreterare i riksarkivet. En renovering av allén, där de äldsta träden ersätts med nya, påbörjades 2009.[7]

De senare ägarna till godset AF Björkman, Mauritz Salin och Torsten Friis planterade parken som landskapspark med en del exotiska träd och buskar, ett arboretum. Parken ingår idag i Görvälns naturreservat.

Bilder, interiör och detaljer[redigera | redigera wikitext]

Bilder, övriga byggnander och omgivningen[redigera | redigera wikitext]

Skulpturpark[redigera | redigera wikitext]

I slottsparken finns idag ett tiotal skulpturer av samtida konstnärer permanent uppställda, inköpta av Järfälla kommun med finansiell stöd av lokala företag.

Skulpturer i urval[redigera | redigera wikitext]

Bilder, skulpturer i urval[redigera | redigera wikitext]

Görvälns slott i media[redigera | redigera wikitext]

Mikael Håfströms film efter Jan Guillous "Ondskan" spelades delvis in vid Görvälns slott. TV-programmet Stjärnorna på slottet spelades sommaren 2011 in på Görvälns slott.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Görvälns slott - Skulpturpark & Arboretum, broschyr tryckt av Järfälla kommun, 2006
  2. ^ Sverige, Geografisk Beskrivning, Otto Sjögren, Wahlström & Widstrand, 1929
  3. ^ Tavla av Järfällas hembygdsförening från 1996 vid Görvälns slott
  4. ^ http://www.adelsvapen.com/genealogi/Af_Schmidt_nr_393
  5. ^ Informationstavla på platsen
  6. ^ RAÄ-nummer Järfälla 387:1.
  7. ^ Järfälla kommunens informationstavla i lindallén

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Koordinater: 59°26′05″N 17°47′15″Ö / 59.43472°N 17.78750°Ö / 59.43472; 17.78750