Göte Wilhelmson

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Gustaf Göte Wilhelmson, född 10 januari 1929 i Åmål, Dalsland, är en svensk kompositör, kapellmästare, skivproducent och musiker (dragspel, piano). Han har varit verksam under pseudonymen Per Levin. Han var gift med vokalisten Lily Berglund från 1956 till hennes död 2010.

Wilhelmson började spela dragspel som fyraåring och debuterade i radio som femåring. Han inledde sin yrkesverksamma period som musiker i radioserien Vårat gäng där han var medlem 1945-1948, därefter spelade han piano i Thore Ehrlings orkester. Han bildade en egen orkester 1954 som var verksam fram till 1964. Han har varit inspelningschef på skivbolagen Karusell och Philips/Phonogram.

En sång som hörs idag är den som blev genombrott för Stikkan Anderson, "Är du kär i mig ännu, Klas-Göran?", i Ulla-Bella Fridhs tolkning - charmig, anspråkslös, gripande - på en EP-skiva med sammanlagt fyra sånger med killnamn som titel, Klas-Göran, Stellan, Ivar och Frans (Philips 421 535 PE: odaterad): Lill-Babs version släpptes däremot just på Karusell; båda år 1959.

Filmografi roller[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]