Göteborgs Lustgårdar

Från Wikipedia

Göteborgs Lustgårdar var en trädgårdsutställning som ägde rum på flera platser i Göteborg/Mölndal år 2008 – ett samarbete mellan Göteborgs botaniska trädgård, Liseberg, Trädgårdsföreningen, Gunnebo slott & Trädgårdar och Göteborg & Co. Sammantaget var det norra Europas största trädgårdsutställning[1] och projektets utställningsperiod var mellan den 28 juni och den 28 september 2008.

Göteborgs Lustgårdar var en uppföljning av utställningen Hedens Lustgård som arrangerades år 2000.[2][3]

2016 kallades ett liknande samarbete för Gothenburg Green World.[4][5]

Deltagande anläggningar[redigera | redigera wikitext]

Botaniska trädgården[redigera | redigera wikitext]

Göteborgs botaniska trädgård är den största av sitt slag i Norden med 20 000 olika växtarter.[6]

Gunnebo slott[redigera | redigera wikitext]

Det nuvarande Gunnebo slott uppfördes av den förmögne köpmannen John Hall den äldre i slutet av 1700-talet. Till Göteborgs Lustgårdar 2008 iordningställdes köksträdgårdar och konstinstallationer av svenska och internationella konstnärer placerades i trädgårdarna (däribland vid det då ännu icke rekonstruerade orangeriet). Därtill belystes trädgårdarna kvällstid.

Liseberg[redigera | redigera wikitext]

Under Göteborgs Lustgårdar 2008 iordningställdes ett dittills oexploaterat grönområde på drygt 20 000 m² som ligger mellan Korsvägen och Lisebergsteatern.[7] Området gjordes om till parkområde, och landskapet designades av engelska och svenska trädgårdsarkitekter.[7] Det nya området delades upp i olika mindre områden med namn som Vita forsen, Gläntan och Täta skogen.[7]

Trädgårdsföreningen[redigera | redigera wikitext]

Göteborgs Trädgårdsförening bildades efter beslut av Karl XIV Johan den 28 september 1842 att "afträda den Segerlindska ängen (ca 18 tunnland) för ändamålet". Trädgårdsföreningen har varit en lustgård sedan 1842.[8] Inför Göteborgs Lustgårdar 2008 återskapades parken till sin forna glans spetsad med det bästa av dagens trädgårdskultur.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]