Södra skärgården

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Södra skärgården var fram till den 1 januari 2011 ett av Göteborgs 21 stadsdelsnämndsområden och till sin yta det största med 5 071 hektar.[1] Det ingår numera som ett primärområde i stadsdelsnämndsområdet Västra Göteborg.

Stadsdelsnämndsområdet hette tidigare Styrsö men fick sitt namn ändrat den 1 januari 2008 för att minska risken för sammanblandning med ön och tätorten Styrsö.

Södra skärgården består av öarna i Göteborgs södra skärgård som utgör primärområdena Asperö, Brännö, Donsö, Köpstadsö, Styrsö, Vargö och Vrångö. Geografiskt är området identiskt med Styrsö församling.

Södra skärgården har cirka 4 500 bofasta invånare men på sommaren trefaldigas befolkningen.

Centralort för offentlig och kommersiell service är tätorten Styrsö. Öarna förbinds sinsemellan och med fastlandet av färja, men Styrsö och Donsö är sedan 1974 också förbundna av en bro. Biltrafik är inte tillåten men flakmoped och golfbil är ett vanligt transportmedel på öarna.[2]

Som en följd av de speciella kommunikationsförhållandena, arbetade de flesta invånare på hemorten ända in på 1970-talet trots närheten till storstaden. Numera pendlar majoriteten in till fastlandet och endast en tredjedel av befolkningen har sin utkomst på öarna.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter
  1. ^ Göteborgs Stad: Statistisk årsbok
  2. ^ Anders Källgård, Sveriges öar, Stockholm 2005
Källor