Södra skärgården

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Södra skärgården var fram till den 1 januari 2011 ett av Göteborgs 21 stadsdelsnämndsområden och med sina 5 071 hektar det till ytan största.[1] Södra skärgården ingår numera som ett primärområde i stadsdelsnämndsområdet Västra Göteborg. Primärområdet hade 4 483 invånare 2013, [2] vilket trefaltigas på sommaren.

Södra skärgården består av öarna i Göteborgs södra skärgård. De utgör basområdena Asperö, Brännö, Donsö, Köpstadsö, Styrsö, Vargö och Vrångö. Geografiskt är området identiskt med Styrsö församling.

Centralort för offentlig och kommersiell service är tätorten Styrsö. Öarna förbinds sinsemellan och med fastlandet av båttrafik. Styrsö och Donsö är sedan 1974 också förbundna av en bro. Biltrafik är inte tillåten men flakmoped och golfbil är ett vanligt transportmedel på öarna.[3]

Som en följd av de speciella kommunikationsförhållandena, arbetade de flesta invånare på hemorten ända in på 1970-talet, trots närheten till storstaden. Numera pendlar majoriteten in till fastlandet och endast en tredjedel av befolkningen har sin utkomst på öarna.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Göteborgs Stad: Statistisk årsbok
  2. ^ Göteborgs stad: Göteborgsbladet 2014. Läst 2014-08-01.
  3. ^ Anders Källgård, Sveriges öar, Stockholm 2005