Göteborgskoloristerna

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Göteborgskoloristerna är en konstnärsgrupp, som hade sin hemvist i Västsverige och den svenska västkusten. Dess främsta företrädare var Valand-elever under 1920-talet för den legendariske läraren Tor Bjurström. Under 1930-talet uppmärksammade kritiker och andra konstintresserade, en grupp målare, som hade ett färglyriskt drag som skilde dem från andra samtida färgdyrkare. Beteckningen Göteborgskoloristerna blev ett vedertaget namn på gruppen sedan en bok om dem utkom 1948.

Det gemensamma för dessa konstnärer är det intensiva, sinnliga och ibland lidelsefulla färgspråket. De var sinsemellan mycket olika och framträdde aldrig i grupp.

"Ty att måla är främst att dikta och återge i färg. Spelar inte färgen första rollen kan det visserligen vara konst men inte måleri." - Ivan Ivarson

Till de främsta räknas:


Förutom dessa fyra brukar även andra konstnärer räknas till göteborgskoloristerna:

Göteborgskoloristerna är representerade på de stora konstmuseerna i Sverige och utomlands. Gruppen är rikt representerad på Göteborgs konstmuseum:

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Nils Ryndel, Ivan Ivarson, Ragnar Sandberg, Åke Göransson, Inge Schiöler: fyra färglyriker från västkusten. Signum, Lund 1984.
  • A. Romdahl, B. Sundborg, S. Karling, A. Anjou, Göteborgskoloristerna, 1948
  • Jeff Werner, Nils Nilsson, 1997