Gabons herrlandslag i fotboll

Från Wikipedia
Gabons herrlandslag i fotboll
Gabon FIFA-landskod
GAB
FotbollsförbundFédération Gabonaise
de Football
FederationCaf
SmeknamnLes Panthères
Les Brésiliens
FörbundskaptenFrankrike Patrice Neveu
LagkaptenBruno Ecuele Manga
FIFA-rankning84 (15 februari 2024)[1]
Flest landskamperDidier Ovono (112)
Flest målPierre-Emerick Aubameyang (30)
Första landskamp
 Övre Volta 5–4 Gabon 
(14 april 1960)
Största vinst
 Gabon 7–0 Benin 
(2 april 1995)
Största förlust
 Kamerun 6–0 Gabon 
(26 december 1961)
 Marocko 6–0 Gabon 
(15 november 2006)
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Hemmaställ
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Bortaställ
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Tredjeställ
Afrikanska mästerskap
 Spelade turneringar8

Gabons herrlandslag i fotboll representerar Gabon i fotboll för herrar. Första landskampen spelades mot Övre Volta (senare Burkina Faso) i Madagaskar den 13 april 1960, där man förlorade med 4-5. Gabon har aldrig nått VM i fotboll.

Afrikanska mästerskapet[redigera | redigera wikitext]

1994[redigera | redigera wikitext]

1994 gjorde Gabon ett imponerande kval genom att sluta 1:a i sin grupp med 4 vinster och 2 oavgjorda och ingen förlust. Man slog Benin och Niger i båda möten och spelade två oavgjorda mot Kamerun. I Gabons första match i turneringen mötte man Nigeria som kunde vinna med 3-0, men Gabon hade fortfarande chans att gå vidare till kvartsfinal. I andra matchen blev det storförlust mot Egypten med 4-0. Gruppen bestod av Nigeria (vinnarna i turneringen), Egypten och Gabon. Man kom även sist i turneringen.

2000[redigera | redigera wikitext]

Till Afrikanska mästerskapet 2000 kvalade man in. Gabon kom tvåa i kvalgruppen men gick vidare som en av de bästa grupptvåorna. Öppningsmatchen gick inte bra för man förlorade med 3-1 mot Sydafrika respektive Algeriet, men Gabon ordnade 1 poäng mot grupptrean Zaire. 0-0 och Gabon blev återigen sist.

2010[redigera | redigera wikitext]

2010 kvalade Gabon ännu en gång till det afrikanska mästerskapet. De placerades i grupp D med Kamerun, Tunisien och Zambia. Första matchen tog man emot Kamerun. Daniel Cousin var Gabons hjälte i matchen och hans mål som innebar 1-0 räckte till en seger. I andra matchen fick man 0-0 mot Tunisien. Nu hade man en chans att ta sig till kvartsfinalen för första gången i historien inför matchen mot Zambia. Zambia ledde med 1-0 efter 30 minuter och i den andra matchen stod det 1-0 till Tunisien mot Kamerun, vilket inte räckte. Men i den 47:e minuten gjorde Kamerun 1-1 och det räckte till avancemang. Gabon förlorade slutligen med 1-2 mot Zambia och Kamerun och Tunisien kryssade. Gabon tog 4 poäng denna turnering men det räckte ändå inte till mer än en tredjeplats i gruppen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]