Generation Kill

Från Wikipedia
Generation Kill
OriginaltitelGeneration Kill
GenreKrig
RegissörSusanna White
Simon Cellan Jones
Patrick Norris
ManusBok
Evan Wright
Manus
David Simon
Ed Burns
MedverkandeJon Huertas
Kellan Lutz
James Ransone
Alexander Skarsgård
David Barrera
MusikP.J. Bloom
Heather Guibert
Antal avsnitt7
Längd (per avsnitt)68 minuter
LandUSA USA
SpråkEngelska
Produktion
ProduktionsbolagHBO
Sändning
OriginalkanalHBO[1]
Originalvisning2008
Externa länkar
Officiell webbplats
IMDb SFDb

Generation Kill är en amerikansk dramadokumentär-serie om soldaterna i B-kompaniets 2:a pluton av amerikanska marinkårens första spaningsbataljon (1st Reconnaissance Battalion) under de 40 första dagarna av USA:s invasion av Irak 2003. Serien bygger på en bok med samma namn, skriven av Rolling Stone-journalisten Evan Wright, som var inbäddad reporter i den plutonen under invasionen. Bokens svidande kritik mot flera befäl i kompaniet ledde till att marinkåren degraderade några av dem och senare uppmanade alla sina soldater att läsa den, för att lära av de misstag som skildras.

Serien producerades för HBO av David Simon och Ed Burns, som även ligger bakom TV-serien The Wire.[2] Generation Kill består av sju timslånga avsnitt. Den hade USA-premiär 13 juli 2008 och sista avsnittet visades 24 augusti 2008. Den hade finländsk och svensk premiär i betal-tv på Canal plus 3 september 2008 och började visas av SVTSVT2 sju fredagar i rad, med start 7 april 2009.[3]

Generation Kill spelades in i Namibia, Sydafrika och Moçambique och serien har fått många lovord för sin realism. Precis som i boken är alla rollfigurer skildringar av existerande personer under deras rätta namn. Ett par av skådespelarna är forna medlemmar av B-kompaniet och en av dem "spelar" faktiskt sig själv. Alexander Skarsgård har en av de mest framträdande rollerna i serien, som gruppchef i den HMMWV som Evan Wrights åkte i.[4]

Avsnitt[redigera | redigera wikitext]

Nr Titel Regissör Manus Premiär (USA) Premiär (Sverige)
1"Get Some"Susanna WhiteDavid Simon, Ed Burns13 juli 200817 april 2009
Plutonen förbereder sig inför invasionen av Irak i Camp Mathilda i Kuwait: Strax före avfärd mot gränsen får de reda på att Rolling Stone-krönikören Evan Wright ska ansluta sig till dem.
2"The Cradle of Civilization"Susanna WhiteEd Burns, Evan Wright20 juli 200824 april 2009
Irakinvasionen är igång och sergeant Colbert (Alexander Skarsgård) försöker hålla sin grupp fokuserad. Marinsoldaterna får flera kontraorder medan de inväntar sin första kontakt med fienden i Al-Nasiriyya och Al-Gharraf.
3"Screwby"Susanna WhiteEd Burns27 juli 20081 maj 2009
Plutonen inväntar order om ett rekognoseringsuppdrag efter att de överlevt sin första eldstrid. Kompanichefen Schwetje begär en artilleriattack mot en inbillad fientlig raketgevärsenhet, plutonchefen Fick försöker ta kontrollen över en farlig situation, och bataljonschefen Ferrando utfärdar en nya order sedan A-kompaniet beskjutit Ar-Rifa.
4"Combat Jack"Simon Cellan JonesDavid Simon3 augusti 20088 maj 2009
Soldaterna tillbringar tid på ett erövrat flygfält, missnöjda med att de tvingats överge en lastbilskonvoj med vapen och ammunition, samt bataljonens flagga. B-kompaniet förflyttar sig snart igen. De beger sig norrut och sätter upp en vägspärr utanför Al-Hayy. Under tiden beordras A-kompaniet att hitta en marinsoldats kropp i Al-Shatra men deras uppdrag försenas på grund av en CIA-operation.
5"A Burning Dog"Simon Cellan JonesEvan Wright10 augusti 200815 maj 2009
Trots att en stridsvagnsdivision går hårt åt ett upptäckt bakhåll vid en strategisk bro stöter B-kompaniet på tufft motstånd när de försöker korsa bron. En inspektion av slagfältet ger fler frågor än svar om fienden. En vägspärr i Al-Muwaffiqiyah ställer marinsoldaternas föränderliga sammanstötningsregler på prov.
6"Stay Frosty"Simon Cellan JonesEd Burns17 augusti 200822 maj 2009
När bataljonen får i uppdrag att eskortera hundratals civila flyktingar börjar de undra om deras roll i kriget snart är över, men bataljonschefen har andra planer för att se till att hans mannar får börja strida igen.
7"Bomb in the Garden"Susanna WhiteDavid Simon24 augusti 200829 maj 2009
När de når Bagdad chockas B-kompaniet av hur stor staden är - och när bataljonen börjar sina dagliga patruller där, inser de att svårigheterna är större än de nånsin kunnat ana.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Bataljonsstaben och marinkårens 1:a division

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]