Gertrude B. Elion

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Gertrude Elion Nobelpristagare
Gertrude Elion (1918-1999)
Gertrude Elion (1918-1999)
Född 23 januari, 1918
New York, USA
Död 21 februari, 1999
Chapel Hill, USA
Nationalitet Amerikan
Forskningsområde Biokemi och farmakologi
Känd för Viktiga principer för läkemedelsbehandling
Nämnvärda priser Garvan-Olin Medal (1968),
Nobelpriset i fysiologi eller medicin (1988)
National Medal of Science (1991)
Lemelson-MIT Lifetime Achievement Award (1997)
National Inventors Hall of Fame (1991)

Gertrude Belle Elion, född i New York 23 januari 1918, död i Chapel Hill, North Carolina 21 februari 1999, amerikansk biokemist och farmakolog. 1988 mottog hon Nobelpriset i fysiologi eller medicin.[1]

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Elion växte upp som barn till invandrarföräldrar i New York. När en av henne omtyckt släkting dog i cancer blev hon motiverad att göra något som skulle kunna leda till ett botemedel mot cancer. När hon kom in på Hunter College 1933, valde hon därför vetenskap och framför allt kemi som huvudämnen.

På grund av den stora depressionen, var det inte möjligt för Elion att läsa vidare. Det var ont om jobb på laboratorierna och de få jobb som fanns var inte tillgängliga för kvinnor, men av en slump fick hon möjligheten att arbeta som laboratorieassistent. 1939 började hon läsa vid New York University där hon tog en Masterexamen i kemi 1941.

Vid andra världskrigets början var det brist på kemister i industrilaboratorierna och hon fick jobb i ett laboratorium på ett större livsmedelsföretag där hon utförde analytisk kvalitetskontroll. Efter det jobbade hon en kort tid på ett annat laboratorium innan hon fick ett jobb som assistent till George H. Hitchings på läkemedelsföretaget Burroughs-Wellcome, som senare kom att bli GlaxoSmithKline. Under denna tid breddade hon sitt område från enbart organisk kemi till biokemi, farmakologi, immunologi, och så småningom virologi. Under denna tid var hon ivrig att ta sin doktorsexamen och började därför ta nattlektioner vid Brooklyn Polytechnic Institute. Efter några år var hon tvungen att välja mellan att studera heltid på dagtid eller fortsätta att arbeta. Hon valde då arbetet framför målet att ta en doktorsexamen.

Hon belönades 1988 med Nobelpriset i fysiologi eller medicin tillsammans med George H. Hitchings, för de 6 läkemedel som de upptäckte:

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1988” (på Engelska). Nobelprize.org. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/1988/index.html. Läst 8 mars 2014. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]