Gigi, ett lättfärdigt stycke

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Gigi, ett lättfärdigt stycke
(Gigi)
Genre Komedi/Musikal
Regissör Vincente Minnelli, Charles Walters
Producent Arthur Freed
Manus Colette, Anita Loos, Alan Jay Lerner
Skådespelare Leslie Caron, Maurice Chevalier, Louis Jordan, Corinne Marchand
Originalmusik Alan Jay Lerner, Conrad Salinger
Produktionsbolag MGM
Premiär 1958
Speltid 119 minuter
Land USA
Språk Engelska
IMDb

Gigi, ett lättfärdigt stycke, amerikansk film från 1958. Den bygger på en bok från 1945 av den franska författaren Colette, samma bok hade filmatiserats tidigare, bl.a 1948 med titeln Kärleksskolan. 1951 blev boken även en pjäs på Broadway.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Paris i slutet av 1800-talet. Unga Gigi uppfostras motvilligt till att bli en attraktiv ung kvinna, som ska veta allt om juveler och om att behaga männen. Vad hon inte vet är att hon förväntas bli en kurtisan som ska sälja sig dyrt. Gigi är sorglös och spontan och tycker att kärleken är fånig. Den enda hon gillar är sin äldre kusin Gaston Lachaille, som ser henne som ett barn. Men han gillar hennes sällskap så mycket att han till slut förälskar sig i henne.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Gigi, ett lättfärdigt stycke är regisserad av Vincente Minnelli och Charles Walters och med bl.a Leslie Caron och Maurice Chevalier i de ledande rollerna.

Priser och nomineringar[redigera | redigera wikitext]

Filmen vann hela nio Oscars och tre Golden Globe samt ytterligare priser.

Den vann Oscars för bästa scenografi, bästa färgfoto, bästa kostym, bästa regi, bästa klippning, bästa originalmusik, bästa tonsättning, bästa film och bästa manuskript. Den vann Golden Globes för bästa musikalfilm, bästa regi och bästa kvinnliga biroll.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]