Gräshoppsångare

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Gräshoppsångare
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Grashoppsangare-070512.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Tättingar
Passeriformes
Familj Gräsfåglar
Megaluridae
Släkte Locustella
Art Gräshoppsångare
L. naevia
Vetenskapligt namn
§ Locustella naevia
Auktor Boddaert, 1783
Hitta fler artiklar om fåglar med

Gräshoppsångare (Locustella naevia) är en fågel som tillhör familjen gräsfåglar (Megaluridae) som tidigare var en del av den idag uppdelade familjen sångare.

Utseende, läte och fältkännetecken[redigera | redigera wikitext]

Gräshoppsångaren är ungefär 12 till 14 cm lång och väger 14 till 20 gram. Ovansidan är olivbrun och streckad, undersidan gulvit. Honor och hanar har samma färgning.

Sången låter lite som "sirrrr" och påminner om en gräshoppas ljud, vilket har givit fågeln dess namn. Den är skygg, håller sig helst på marken och undviker att flyga. Den är därför svår att observera och märks mest i samband med sången.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Gräshoppssångaren häckar i stora delar av Europa och norra Asien. Den är en flyttfågel och övervintrar i tropiska Afrika.

Förekomst i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Till Sverige har den kommit ganska sent och observerades första gången 1918. Den ökade sedan fram till 1980-talet, då den stagnerade och sedan började minska i antal. Den förekommer i stora delar av landet, men mest i de södra och mellersta delarna. Den flyttar från Sverige i augusti-september och återkommer i maj.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Gräshoppsångaren lever i öppna landskap, fuktiga ängar, våtmarker, vid flodstränder och på hedar. Gräshoppsångaren äter spindlar, blötdjur, insekter och deras larver.

Häckning[redigera | redigera wikitext]

Den blir könsmogen efter ett år. Den huvudsakliga häckningstiden är maj till juli. Ett skålformat bo byggs av strån, löv och gräs och göms i tät växtlighet på marken. Honan lägger 4 till 6 vitviolett fläckiga ägg. Båda föräldrarna ruvar äggen i 13 till 15 dagar. Ungfåglarna stannar i 10 till 12 dagar i boet.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Gräshoppsångare.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, Feldschwirl, 2005-08-17.
  1. ^ BirdLife International 2012 Locustella naevia Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 <www.iucnredlist.org>. Läst 7 januari 2014.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]