Grönstedts

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Grönstedts (Grönstedts Cognacshus) är ett ursprungligen svenskt varumärke för Cognac som sedan 2009 ägs av det finska företaget Altia Corporation[1]. Numera blandas och buteljeras Grönstedtscognacen i Cognac-regionen i Frankrike. Tidigare ägdes Grönstedts av Vin & Sprit, som importerade cognacsråvaran till Sverige, där den lagrades, blandades och buteljerades vid Vin & Sprits anläggning i Sundsvall.[2] Eftersom Cognac är en skyddad ursprungsbeteckning, har råvaran alltid varit fransk.

Ett antal olika cognacer saluförs under Grönstedtsnamnet. De två vanligaste är Grönstedts *** (en VS) och Grönstedts Monopol (en VSOP), som båda ingår i Systembolagets bassortiment. Grönstedt tillverkar ibland även mer exklusiva cognacer i små serier.

Grönstedts namn används numera enbart för cognac, sedan Vin & Sprit lade ner produktionen av punschen Grönstedts Blå i början av 2000-talet. Förutom för punsch har namnet tidigare även använts för portvin, till exempel Grådask, och för Armagnac.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Namnet Grönstedts kommer från vinhandlaren Johan Daniel Grönstedt, som var verksam i Stockholm och som 1846 köpte in och blandade sin första Cognac under eget namn.[3][4] Efter Grönstedts död 1876 överlämnades verksamheten till Georg August Wilhelm Schuldies. Som ett led i förstatligandet av den svenska alkoholnäringen tog Vin & Spritcentralen 1917 över ägandet av verksamheten. 1931 övergick Grönstedts från att vara ett dotterbolag till att vara ett varumärke.[5]

Produktionen av Grönstedts har flyttat runt flera gånger. Länge låg den på Reimersholme, följt av Södertälje, Årsta och Sundsvall. 2008 flyttades blandningen och buteljeringen av Grönstedts från Sundsvall till Frankrike.[6][7]

Efter försäljningen av Vin & Sprit till franska Pernod Ricard 2008 har varumärket Grönstedts sålts vidare till finska Altia.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Cognac Society: Grönstedts flyttar till Finland Läst 3 april 2009.
  2. ^ Vin & Sprit, Frågor och svar: Tillverkas Grönsteds i Sundsvall?
  3. ^ Vin & Sprit: Grönstedts Cognachus - historiken, läst 12 mars 2009
  4. ^ Vin & Sprit: Grönstedts Cognachus - Den första buteljen, läst 12 mars 2009
  5. ^ Vin & Sprit: Grönstedts Cognachus - Vin & Sprit gör entré, läst 12 mars 2009
  6. ^ Pressrelease från Vin & Sprit 15 februari 2008: Grönstedts Cognac flyttar hem
  7. ^ e24.se 20 februari 2008: Grönstedt blir fransk

Se även[redigera | redigera wikitext]