Grafikprocessor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En grafikprocessor på ett grafikkort.

En grafikprocessor (på engelska: Graphics Processing Unit, GPU) är en mikroprocessor som sitter på en dators grafikkort och hanterar bland annat signaler från datorn till bildskärmen. Till skillnad från datorns centralprocessor, som är designad för allmänna beräkningar för datorns program, är en grafikprocessor optimerad för grafikrelaterade beräkningar. Exempelvis har den många kärnor, vilket gör den lämplig för grafikberäkningar, men det finns även andra användningsområden för en grafikprocessor, till exempel knäcka krypteringar[1].

Marknaden för grafikprocessorer domineras av Intel, med ungefär 40% av marknaden, medan Nvidia och ATI ligger tätt efter med 30% respektive 20% av marknaden. Resten av marknaden styrs till största delen av VIA men inom vissa nischer är Matrox stora, även om de tidigare nämnda aktörerna börjar konkurrera allt mer även i mer specifika användningsområden.[2]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.sweclockers.com/nyhet/8381-grafikkort_knacker_tradlosa_natverk
  2. ^ Rothman, Wilson (2 maj 2007). ”Intel Graphics Business Still Champ, But Nvidia Is Showing Rocky's Pluck” (på en) (HTML). Gizmodo. Gizmodo. http://gizmodo.com/gadgets/card-wars/intel-graphics-business-still-champ-but-nvidia-is-showing-rockys-pluck-257035.php. Läst 1 augusti 2008. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]