Gregorius (roman)

Från Wikipedia
Gregorius
Roman
FörfattareBengt Ohlsson
OriginaltitelGregorius
OriginalspråkSvenska
LandSverige Sverige
Förlag för förstautgåvanAlbert Bonniers Förlag
Utgivningsår2004
HuvudpersonerGregorius, Helga, doktor Glas
UtmärkelserAugustpriset 2004
Del i serie
Föregås avSe till mig som liten är (2000)
Efterföljs avBenke@swipnet.se (2005)

Gregorius är en svensk roman av Bengt Ohlsson. Boken är en parafras av Hjalmar Söderbergs kända roman Doktor Glas och berättar historien ur romanfiguren pastor Gregorius perspektiv. Gregorius gavs ut 2004 av Albert Bonniers förlag och vann Augustpriset samma år.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Boken utspelar sig under en sommar i början av 1900-talet. Handlingen är primärt förlagd till Stockholm.

Bokens protagonist, pastor Gregorius, är en djupt olycklig människa. Han är olyckligt gift med den unga Helga, som konsekvent markerar sin avsky för maken. Gregorius har en intensiv längtan efter barn, men det olyckliga äktenskapet och hans ideliga misslyckade försök att få barn gör att han betvivlar att han någonsin kommer att få bli far. Gregorius upptäcker att hans fru är otrogen. Hans olycka tilltar med detta och han tycker sig känna hur folk pratar bakom hans rygg.

Efter en undersökning konstaterar doktor Glas att Gregorius har hjärtproblem. Doktorn ordinerar pastorn vila och föreslår denne att bege sig till Porla brunn för att kurera sig. Pastorn gör så och väl där träffar han den olyckligt gifta Anna och inleder en relation med henne. Pastorn uppvisar emellertid stora svårigheter med att låta Anna komma nära honom på ett känslomässigt plan.

Pastorn reser tillbaka till Stockholm, men behåller kontakten med Anna per brev. Väl där träffar han doktor Glas, som bjuder pastorn på ett piller mot dennes hjärtbesvär. Lyckligt omedveten om att doktorn försöker mörda honom tar pastorn emot och sväljer pillret. Romanen avslutas med att pastorn känner sig lycklig till mods.

Romanfigurer (urval)[redigera | redigera wikitext]

  • Gregorius, bokens protagonist och tillika berättarröst. Är präst till yrket.
  • Helga, Gregorius maka. Är otrogen mot sin make.
  • Doktor Glas, Gregorius läkare. Mördar Gregorius för att "befria" dennes fru från äktenskapet.
  • Egon, Gregorius bror, som dog innan berättelsen utspelar sig.
  • Märit, Gregorius hushållerska.
  • Lydia, Gregorius före detta, men numera avlidna maka.

Berättarteknik[redigera | redigera wikitext]

Gregorius är skrivet ur ett jagperspektiv och berättas av pastor Gregorius. Berättartekniken är densamma i Doktor Glas, men där är det doktor Glas som är berättaren och den vars perspektiv således också framkommer.

Översättningar[redigera | redigera wikitext]

Gregorius finns översatt till engelska, danska, norska, finska och nederländska.[1]

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Bengt Ohlsson tackar i förordet pianisten Erik Satie och bandet Ministry. Han tillägnar också boken en kvinna vid namn Helena, förslagsvis hans före detta fru Helena von Zweigbergk.

Referenser[redigera | redigera wikitext]