Beatritz de Dia

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Grevinnan de Dia)
Beatritz de Dia
Född1140 (cirka)
Montélimar, Frankrike
Död1212 (cirka)
Provence
SysselsättningTrobairitz[1], författare, poet, kompositör
Redigera Wikidata
A chantar m'er de so qu'eu no volria

Beatritz eller Beatriz de Diá var en fransk trubadur (en trobairitz) och grevinna, även känd genom sin titel: Grevinnan de Dia, Grevinnan av Dia, provençalska: la Comtessa de Diá. Hon föddes omkring 1140 och dog efter 1175 och är därmed den historiskt tidigast kända kvinnliga trubaduren.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Beatrice de Dia föddes under 1100-talet i Provence i det som nu är södra Frankrike. Hon var den äldsta nu kända trobairitzen, som de få kvinnliga troubadourerna eller trouvèrerna kallades - folk ur de högre samhällsklasserna som skrev verser och musik och uppträdde, det som har givit upphov till begreppet trubadur. Hon var dotter till greve Isoard II av Dia och gift med Guilhèm de Poitiers. Hon hade det gott ställt och hon hade sin egen ekonomi och ärvd egendom.

Hennes sång A chantar m'er de so qu'eu no volria är den enda skriven av en trobairitz som idag finns bevarad med både text och musik.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
A chantar, endast första versen

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Bibliothèque nationale de France, BnF catalogue général, Bibliothèque nationale de France, läs online och läs onlineläs online, läst: 2 juli 2023.[källa från Wikidata]