Grim Fandango

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Grim Fandango
Originaltitel Grim Fandango
År 1998
Utvecklare LucasArts
Genre Äventyrsspel
Antal spelare 1
Format PC
Arbetslag
Speldesign Tim Schafer
Datorspelsportalen

Grim Fandango är ett äventyrsspel utvecklat av LucasArts 1998. När spelet kom fick det mycket god kritik och brukar räknas som ett av de bästa spelen i genren. Spelet designades av Tim Schafer.

Spelet gavs ut på CD-ROM och innehöll röster till alla spelets figurer. Det ansågs efter sin lansering som den sista spiken i kistan för äventyrsspelen, då spelet trots sina kvaliteter blev ett kommersiellt misslyckande, och därmed gav spelutvecklare och -utgivare synen på äventyrsspel som ett ekonomiskt risktagande, med en låg potentiell marknad. Bland priserna spelet erhöll finns Gamespots "årets spel"-utmärkelse, som senare givits till många klassiska spel som StarCraft och Half-Life. Grim Fandango skulle ursprungligen ha hetat "Deeds of the Dead", men LucasArts ville inte att speltiteln skulle ha något att göra med ordet 'död'. (Källa http://www.imdb.com/title/tt0177822/)

Grim Fandango var ett djärvt försök av LucasArts att återuppliva äventyrsgenren, som runt 1998 hade tappat mycket av sin forna marknad, detta mycket på grund av populariseringen av förstapersonsskjutare och realtidsstrategispel. För första gången på 10 år gjorde LucasArts ett äventyrsspel som inte byggde på en vidareutveckling av spelmotorn SCUMM. En helt ny spelmotor, GrimE, utvecklades som bytte ut SCUMM:s tvådimensionella figursprites mot 3D-modeller klädda med texturer. Bakgrunderna var fortfarande helt platta men eftersom figurerna kunde vändas och vridas hur som helst kunde mer filmiska kameravinklar användas. Men den största förändringen var ändå styrsättet, peka-och-klicka-dogmen fick stryka på foten för handkontrollen och/eller piltangenterna. I övrigt kvarhölls många av LucasArts gamla spelkonventioner, som exempelvis den skruvade problemlösningen och att det inte går att dö eller fastna totalt.

Som i andra Tim Schafer-spel blandar spelets filmiska handling humor med lite mer allvarliga känslor.

Huvudpersonen, Manuel Calaveras, efternamn betyder "dödskalle" på spanska.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Spelet utspelar sig i aztekernas dödsrike, och rör sig kring huvudpersonen Manny Calaveras (Tony Plana) handlingar och ageranden genom dödsriket. Historien utvecklas genom fyra episoder, var och en utspelar sig på De dödas dag under fyra år. Det är från denna helgdag mycket av spelets design kommer från, de flesta av spelets figurer är skelettfigurer baserade på José Guadalupe Posadas verk, och blommor används som mordvapen. I spelet finns också ett unikt djurliv, i form av benätande eldsprutande bävrar och gigantiska kapplöpningskatter.

Spelet kombinerar denna dödsvärld med art déco-motiv, och en stark film noir-känsla, som påminner om Raymond Chandlers verk. De flesta av spelets roller är av spansk bakgrund, och då och då tar sig spanska ord in i den engelska dialogen. De flesta av rollfigurerna röker, mycket på grund av den visuella effekten.

Manuel Calavera, spelets huvudperson, arbetar som resebyråtjänsteman, med uppgift att leda nyligen avlidna personer till efterlivet, detta gör att hans roll som resebyråtjänsteman blandas med den som liemannen. Då han upptäcker att en renlärig avliden blir nekad de belöningar hon gjort sig förtjänt av i efterlivet, blir han detektiv. Hans undersökningar leder honom igenom ett nät av korruption, bedrägeri och mord.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]