Growl (sång)

Från Wikipedia

Grunt (engelska: "grymtning") är en typ av strupsång som används inom såväl etnisk folkmusik som mongolisk Tuva, tibetansk strupsång och även inom sydamerikansk sångtradition. Inom västvärlden har den under modern tid fått en renässans i och med den extrema metal-scenen.

Historik och användning

Grunt kom att få en renässans i och med black metal där band som Venom och Celtic Frost använde sig av aggressiv sång som närmade sig grunt. Sedan dess har sångtekniken utvecklats och förändrats av olika musiker, och är idag den vanligaste formen av sång inom flera metalcore-, black metal- och death metal-genrer. Det finns många olika klanger och användning av grunt, från de inom death metal vanliga mörkare grunt, till luftigare och distade grunt som ofta förekommer inom black metal och goregrindens tidvis mer "rasslande" grunt.

Ett skäl till att det oftast är män som använder grunt kan vara att de falska stämläpparna som orsakar ljudbildningen är större hos män och kan därför vara lättare att lära sig kontrollera. Dock finns även kvinnor som behärskar grunt, till exempel Maria Abaza i det ryska bandet Merlin, Angela Gossow i Arch Enemy, Cadaveria i Opera IX, Laura Nichol som sjunger i Light This City, Otep Shamaya i Otep, Morgan Lander i bandet Kittie samt Maria Brink från In This Moment.

Growl

Growl (engelska: "rytande", "morrande") skiljer sig från den vokala ljudbildningen av grunt i och med att den saknar inblandning av stämbanden och är således icke-tonande. Growl har förutom inom hårdrocken även en lång tradition inom jazz, blues, soul och traditionell folkmusik. En av de mest signifikanta growl-sångarna var Louis Armstrong.[källa behövs]

Olika sätt att grunta på

  • Pig squeal
  • Inhale scream – ett slags tekniskt "skrik"
  • Over the pencil
  • Death grunt – en klangsättning med lågt struphuvud och öppet svalg
  • Slayer Howl - en klangton då man gurglar i svalget med halvöppen mun