Guðmundur Kamban

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Guðmundur Jónsson Kamban född 8 juni 1888, död 5 maj 1945 i Köpenhamn, var en isländsk dramatiker och författare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Kamban föddes nära Reykjavik, som son till en köpman. Han studerade litteratur och språk vid Menntaskólinn í Reykjavík. Under sin studietid arbetade han som assisterande redaktör för en tidning på Island vars redaktör var Björn Jónsson.

1908 tog han familjenamnet Kamban och förespråkade ett byte av den isländska namnkonventionen.

1910, fortsatte han sina studier vid Köpenhamns universitet, där han specialiserade sig på litteratur.

1914 publicerade han sin första pjäs, Hadda Padda som uppfördes i Det Kongelige Teater med Kamban som assisterande regissör. Senare gifte han sig med en aktris i pjäsen, Agnete Egeberg.

1915 flyttade Kamban till New York, med intentionen att etablera sig som en engelskspråkig författare. Det blev ingen framgång och han flyttade tillbaka till Köpenhamn med sin fru 1917. 1920 fick han framgång vid Dagmarteatret med Vi mordere och anställdes som regissör vid teatern.

Han har även skrivit historiska romaner, till exempel Skálholt (4 volymer, 1930-32) som utspelar sig på det sydisländska biskopssätet på 1600-talet.

Kamban regisserade pjäser, skrev romaner och producerade film i Köpenhamn fram till 1934 då han flyttade till London. Då han inte nådde framgång där flyttade han till Berlin 1935 där han bodde till 1938 då han flyttade tillbaka till Köpenhamn. Under Tysklands ockupation av Danmark, kom Kamban att ses som en kollaboratör. Den 5 maj 1945, då de tyska styrkorna gav upp, mördades Kamban i sitt hem av danska partisaner.

Bibliografi utgivet på svenska[redigera | redigera wikitext]

  • Ragnar Finnsson 1923
  • Skalholt 1932

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia