Guerrilla Girls

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En av de anonyma medlemmarna i Guerrilla Girls.

Guerrilla Girls bildades 1985 av en grupp anonyma feministiska konstnärer. Gruppen startade som en protest mot konstutställningen "An International Survey of Recent Paintings and Scuplture" på Museum of Modern Art i New York. Man reagerade på att av utställningens 169 konstnärer var endast 17 kvinnor. Förutom kampen för kvinnliga konstnärer var man också engagerad i kampen mot etnisk diskriminering i konstvärlden.

Medlemmarna tog namn av döda kvinnliga konstnärer och bar gorillamasker för att dölja sina identiteter och istället rikta fokus mot det politiska syftet. Guerrilla girls bestod av närmare 100 kvinnor mellan 1985 och 2000 som bland annat tryckte upp affischer, utförde performanceuppträdanden, skrev böcker och startade projekt för att upplysa om och göra feminism till något modernt och tilltalande.

Efter 2000 splittrades gruppen i tre delar, men fortfarande under det gemensamma namnet Guerrilla girls.

Guerrilla Girls Inc.[redigera | redigera wikitext]

Fortsatte att arbeta med satir, böcker och visuella medier med målet att göra feminism till något socialt accepterat i samhället. De turnerar fortfarande med projekt om film, populärkultur, politik och konst.

Guerrilla Girls On Tour, Inc.[redigera | redigera wikitext]

Är en turnerande teatergrupp grundad av tre av Geurrilla Girls tidigare medlemmar. Gruppen skriver pjäser och utför performancekonst som gestaltar kvinnors historiska situation och kamp. Man belyser särskilt skillnader för kvinnor av olika etnicitet.

GuerrillaGirlsBroadBand, Inc.[redigera | redigera wikitext]

Grundades av en av originalskaparna av Geurilla Girls och fyra andra medlemmar. Gruppen ägnar sig åt att organisera protester av olika slag och kämpar mot sexism, rasism och sociala orättvisor.

Källor[redigera | redigera wikitext]