Billek

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Gul bil)

Billekar är ett samlingsnamn för lekar som utövas av bilpassagerare och som bygger på att fördriva tiden under bilfärder.

Typiska billekar går ofta ut på att observera egenskaper (färg, registreringsnummer, bilmärke, fordonstyp etc.) på fordon man möter och/eller passerar under bilresan. Billekarna innehåller ofta ett tävlingsmoment som går ut på att deltagarna räknar och samlar poäng för fordons olika egenskaper. Förutom fordon kan man räkna annat som kan tänkas synas på under färden.

Exempel på billekar[redigera | redigera wikitext]

Gul bil:

Gul bil är en billek som går ut på att slå medtävlare när hon/han ser en gul bil. Olika varianter av leken kan förekomma lokalt men oftast är det som så att när en medtävlare ser en gul bil ska denna medtävlare så snabbt som möjligt slå alla motspelare och säga gul bil. Den som slår och säger gul bil har vunnit omgången av leken och får poäng för hur många han/hon han slå. Mer regler kan förekomma lokalt.[1]

Hitta vägmärket:

En billek kan ofta gå ut på att man skall vara den förste att hitta ett visst vägmärke längs vägen. Man kan till exempel spana efter den första skylten som bär namnet på orten som man är på väg till.

Sitta shotgun:

Att Sitta shotgun eller bara Shotgun är en sorts billek, som går ut på att reservera platsen bredvid föraren[2]. Shotgun (hagelgevär) är även en informell benämning på platsen, möjligen från äldre tider då det ofta satt en medhjälpare till kusken bredvid honom eller henne med ett hagelgevär för att skydda mot rövare och liknande. Kan också komma från att det är just på denna plats i polisbilar i USA hagelgeväret förvaras.[3]

Exempel på andra billekar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]