Guldklippfågel

Från Wikipedia
Amazonklippfågel
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningTättingar
Passeriformes
FamiljKotingor
Cotingidae
SläkteKlippfåglar
Rupicola
ArtGuldklippfågel
R. rupicola
Vetenskapligt namn
§ Rupicola rupicola
AuktorLinné, 1766
Utbredning
Synonymer
Amazonklippfågel

Guldklippfågel[2] (Rupicola rupicola) är en art i familjen kotingor från Sydamerika som tillhör ordningen tättingar.[3] Den är en av endast två arter i släktet klippfåglar, där den andra arten är andinsk klippfågel.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Guldklippfågel har en längd på cirka 30 centimeter och en robust, något rundad kropp med kraftiga ben. Den klart orangefärgade hanen har en mycket karakteristisk halvmåneformad kam prydd med en svart rand på huvudet. Kammen sträcker sig fram över näbben och uppvisas under parningsspelet för att attrahera honor. Även stjärten är svart, utom den yttersta delen som är orange, och vingarna är bandade i svart och vitt. Honan är mer oansenligt brungråaktigt färgad och har en mindre kam som inte är lika uppseendeväckande som hanens.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Guldklippfågel förekommer i Franska Guyana, Surinam, Guyana, södra Venezuela, östra Colombia och i Amazonområdet i norra Brasilien.[3] Dess föredragna habitat är skogsområden med inslag av mer klippig terräng.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Guldklippfågeln livnär sig främst på frukt. Under parningstiden kan grupper på 40 eller fler fåglar samlas på en gemensam spelplats där hanarna visar upp sin kam och konkurrerar om att attrahera honorna. Efter parningen bygger honan ett bo av lera och växtdelar som hon fäster vid en klippa genom att använda sin saliv. I boet läggs sedan ett eller två ägg. Hanen tar inte del i bobyggandet eller i ruvningen av äggen.

Status[redigera | redigera wikitext]

Arten har ett rätt stort utbredningsområde och beståndet anses stabilt. Internationella naturvårdsunionen IUCN listar den därför som livskraftig (LC).[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, 9 september 2009.
  1. ^ [a b] BirdLife International 2012 Rupicola rupicola Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 7 januari 2014.
  2. ^ BirdLife Sverige (2021) Officiella listan över svenska namn på alla världens fågelarter
  3. ^ [a b] Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2015) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2015 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2016-02-11

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]