Guldsmed

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En guldsmed som tillverkar en ring.

Guldsmed är en hantverkare som utför arbeten i bland annat guld och silver. Guldsmedens arbete är skilt från silversmedens, genom att guldsmeden bland annat utför små detaljarbeten, som charner (eller möjligen charnier) (gångjärn), tillverkar stenfattningar, med mera. En guldsmed jobbar främst med att tillverka, laga och omforma smycken.

Under skråordningarnas tid fanns inget silversmedämbete utan guldsmedsmederna utförde såväl guld- som silversmide, vilket i de flesta fall innebar enbart silversmide. Slipning och infattning av stenar utfördes däremot av juvelerare, även vanligen enklare infattningar gjordes av guldsmederna.


Guldsmeder i dagsläget[redigera | redigera wikitext]

Guldsmeder idag jobbar på ett liknande sätt som de alltid gjort. Många av verktygen är de samma, eller ser likadana ut. Införandet av elektricitet underlättade även i detta yrke, som i så många andra: Manuella borrar byttes mot elektriskt drivna, som senare har utvecklats till "micro-motorer", ljussättningen förbättrades avsevärt, svetsning kan ersätta svåra lödningar o.s.v.

I dagens verkstäder har man ofta specialiserade guldsmeder som mer eller mindre håller sig inom ett och samma arbetsområde, till exempel fattare (juvelerare), gravörer och reparatörer.

Införandet av industrialismen har så småningom lett till att större delen av produktionen av smycken har flyttats till Asien, främst Indien och Kina. Detta i sin tur har lett till att ny-tillverkningen av smycken i länder som Sverige har minimerats till "special-beställningar" och reparering av såväl äldre som nyare smycken.

Guldsmederna under medeltiden[redigera | redigera wikitext]

Under medeltiden deponerade folk sitt guld hos guldsmederna, eftersom det var tungt att bära på, och för detta fick de kvitton. Dessa kvitton började cirkulera som pengar (sedlar) och guldsmederna gav ut fler och fler kvitton.[källa behövs] Så uppstod det moderna bankväsendet byggt på fraktionella reserver (fractional-reserve banking).