Gunnar Persson (serieskapare)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Denna artikel handlar om serieskaparen Gunnar Persson. Se även Gunnar Persson (tränare).

Gunnar Persson, född 13 oktober 1933, är en svensk serieskapare. Han har skapat de tecknade serierna Gus och Herr Larsson och har dessutom både tecknat och skrivit manus till 91:an. Han har även skrivit manus till serierna Flygsoldat 113 Bom, Konstapel Knut och Frisk och Rask. Mest känd är han nog ändå för Kronblom-serien som han övertog efter sin far Elov Persson.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Gunnar Persson föddes 1933 i Storvik som ligger strax väster om Sandviken. Under uppväxten kom Gunnar i kontakt med serievärlden då hans far Elov Persson tecknade de både folkkära serierna Kronblom och Agust. I och med de båda seriernas popularitet så märkte Gunnar även av detta i skolan. Gunnar, som inte var så lång, kallades av skolkamraterna för Agust, medan brodern Ingvar som var längre kallades Kronblom.

Liksom både sin far och bror hade han bra tecknaranlag, vilket han visade i tidig ålder. När han så småningom ville utbilda sig var det tecknarbanan som lockade. Mellan 1952-1954 fick han tecknarutbildning på Berghs i Stockholm. Efter utbildningen frilansade Gunnar Persson som tidningstecknare i Stockholm. Han arbetade bland annat för DN och Stockholmstidningen och i slutet av femtiotalet hamnade han mer och mer i humorfacket då han försåg många tidningar runt om i landet med skämtteckningar.

1961 skapade Gunnar Persson sin första serie "Gus", en pantomimserie, som dök upp i sydsvenska dagbladet första gången. Den kom senare att publiceras i ett trettiotal olika tidningar i Sverige, Norge och Finland. Fyra år senare tog han kontakt med serietidningen 91:an och debuterade där med serien "Herr Larsson". Dessa serier fick dock träda tillbaka då han tog över Kronblom-tecknandet efter sin far 1967.

Gunnar Persson fick förtroendet att ta över Kronblom-serien och gav serien en pånyttfödelse. Gunnar Persson har idag (2010) tecknat Kronblom i 43 år. Det är längre än vad Elov, seriens skapare och hans far, tecknade Kronblom. Gunnar Persson har även varit mer produktiv än sin far vad det gäller seriemängden, det har blivit 7 000 sidor genom åren (inräknat veckoavsnitt till tidningen Allers och serier i 91:an). Han har dessutom tecknat 91:an och Klackamo dagbok i flera tusen sidor.

Gunnar och 91:an[redigera | redigera wikitext]

1969 tog Nils Egerbrandt kontakt med Gunnar angående 91:an-tecknandet. Nils var då strängt pressad av att producera tillräckligt med 91:an-serier. Till skillnad från idag så var det bara en som tecknade och producerade manus till 91:an och det var Nils Egerbrandt. Nils behövde avlastning och det fick han av just Gunnar Persson. Gunnar bistod med idéer och skisser och därmed var han också involverad i 91:an-serien. Senare under 70- och 80-talet tecknade han egna 91:an-serier men fick sedan dra ner på produktionen då han behövde mer tid åt Kronblom-serien. Klackamo dagbok fortsatte Gunnar dock teckna ända fram till år 2000.

På frågan vilken figur Gunnar känner mest sympati för i 91:an svarar han Major Morgonkröök.

- Han är den av officerarna som är hyggligast, bara han får ha sin konjak och sina cigarrer i fred så ordnar det mesta sig med permissioner och annat.

- De som är svårast att rita är översten och 87:an, men de är annars bra som typer. Jag gillar alla figurer i serien. Möjligen är löjtnanten lite blek.

/intervju från 1992

Källor[redigera | redigera wikitext]