Gustaf Tenggren

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Gustaf Tenggren, född 3 november 1896 i Magra i Västergötland, död 9 april 1970 i Dogfish Head, Maine, var en svensk illustratör som var ateljéchef hos Disney under skapandet av filmerna Snövit och de sju dvärgarna, Bambi och Pinocchio.

Han uppfostrades av sin farfar Johan Taengh, efter att fadern emigrerat till Amerika då pojken bara var två år gammal. Tenggren studerade vid Valands konstskola och efterträdde John Bauer som illustratör för Bland tomtar och troll 1916, och fortsatte med detta fram till 1925. Han var bland annat inspirerad av Arthur Rackham. 1920 emigrerade Tenggren till Amerika, och inledde en karriär som tidningstecknare och tecknare av reklamaffischer innan han anpassat sin stil efter den amerikanska smaken. Gustaf Tenggren illustrerade åtskilliga sagoböcker och man kan ofta se svenska föremål som kurbitsmålade moraklockor i bakgrunden i hans sagoillustrationer. 1936 anställdes han av Walt Disney. Pinocchios skapare, dockmakaren Geppetto, har i filmen många drag som påminner om Gustafs farfar Johan Teng. Det har även sagts att Bambis halkande på isen ska ha hämtats från Tenggrens barndomsupplevelser på sjön Anten. Gustaf Tenggren arbetade hos Disney fram till 1940. Han var tidvis[förtydliga] gift med Anna Tenggren-Brink, syster till serieskaparen Rudolf Petersson.

Tenggren var så etablerad som illustratör att böckerna bar hans namn, till exempel The Tenggren Tell-It-Again Book, The Tenggren Story Book, Tenggren's Cowboys and Indians, Tenggren's Thumbelina, Tenggren's Jack and the Beanstalk, Tenggren's Mother Goose.

Gustaf Tenggren återvände aldrig till Sverige, men samlade på sig en stor mängd svenska antika föremål som han testamenterade till Dalarnas museum i Falun, där de utgör en egen avdelning. Hans teckningar skänktes till University of Minnesota.

Den amerikanske popkonstnären Jim Dine har skapat en bronsstaty, Walking to Borås, vilken föreställer Pinocchio så som Gustaf Tenggren en gång gestaltade honom. Den invigdes den 16 maj 2008 i Borås.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Illustrationer[redigera | redigera wikitext]

Bakgrundsmålningar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]