Hákarl

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hákarl
Hákarl nära Brarnahöfn på Island
Hákarl nära BrarnahöfnIsland
Land Island
År 900-talet och framåt
Huvudingredienser Fermenterad haj, främst håkäring eller brugd

Hákarl eller kæstur hákarl (fermenterad haj på isländska) är en isländsk maträtt. Håkäring eller brugd konserveras med en speciell fermenteringsprocess där hajen hängs för att torka i fyra till fem månader. Hákarl har en väldigt speciell ammoniaklukt och fisksmak och kan liknas vid väldigt starka ostar. Många islänningar har aldrig ätit hákarl på grund av dess krävande smak.

Hákarl äts som en del i buffén Þorramatur, ett urval isländska rätter som serveras på Þorrablótmidvintern. Hákarl är dock tillgängligt i isländska affärer hela året runt.

Konsumtion[redigera | redigera wikitext]

När hajen är färsk är den giftig då den innehåller en stor mängd av urinsyra och trimetylaminoxid men kan ätas efter att ha blivit tillagad. Lukten kan liknas vid rengöringsprodukter. Den serveras ofta i tärningar med tandpetare. De som aldrig ätit fisken får ibland rådet att hålla för näsan när man äter fisken för första gången då lukten är mycket starkare än smaken. Den äts ofta med brennivín, ett isländskt akvavit.

Det finns två variationer:

  • tuggig och rödaktig glerhákarl, glansig haj från magen
  • vit och mjuk skyrhákarl (skyrhaj) från kroppen

Tillagning[redigera | redigera wikitext]

Hákarl tillagas genom att man rensar och avlägsnar huvudet på en håkäring eller brugd som placeras i ett grunt hål i grusig jord. Hajen täcks därpå med sand och grus och stenar placeras ovanpå för att lägga press på den. På detta sätt pressas vätskan ut ur djuret och hajen fermenteras i sex till tolv veckor beroende på säsongen.

Därpå skärs köttet i remsor som hängs för att torka i ett antal månader. Under den perioden bildas ett brunaktigt skal som tas bort innan man skär köttet i små bitar och serveras.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Artikelursprung[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Hákarl, 14 Juni 2009.