Hästbok

Från Wikipedia

En hästbok är en skönlitterär barn- eller ungdomsbok som handlar om ungdomar, vanligen flickor, som ägnar sig åt ridsport. Vanliga inslag i hästböcker är huvudpersonernas utveckling som ryttare, med skildringar av träning och tävling, huvudpersonernas praktiska och ekonomiska svårigheter med att hålla häst, anlita tränare eller delta i tävlingar, skildringar av djurplågeri (vilket böckerna genomgående tar moraliskt avstånd från) exempelvis i form av illa skötta hästar som huvudpersonerna räddar. Romantik mellan människor är sekundärt och de djupaste känslomässiga skildringarna utgörs i stället av huvudpersonernas reaktioner när hästar dör eller måste säljas.

Många hästböcker tar även upp ämnen som utanförskap, relationsproblem och/eller svårigheter i familjen.

En annan typ av hästböcker är skrivna ur hästarnas synvinkel istället för ur människornas synvinkel. De flesta böcker i denna subgenre handlar om vildhästar och där framstår de flesta människor som onda och hänsynslösa. Elyne Mitchell är en australisk författare som har skrivit flera böcker om australiska vildhästar i denna subgenre.

I serien B. Wahlströms ungdomsböcker har många hästböcker publicerats som flickböcker. Hästböcker var främst populära under 1950-, 60- och 1970-talen.

Författare som har skrivit hästböcker[redigera | redigera wikitext]