Hästpolo

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hästpolo
Hästpolo
Hästpolo
Egenskaper
Könsmixad Ja, separata tävlingar
Utrustning Häst
Boll
Klubba
Spelplats Utomhus
OS 1900-1936

Hästpolo, polo, är ett ryttarspel med klubbor (väger 1,98 kg) och boll (8 cm i diameter, 113 gram), mellan två lag med vardera fyra spelare som alla rider på varsin häst. Den är nationalsport i både Indien och Argentina[källa behövs].

Regler[redigera | redigera wikitext]

Spelet spelas på en stor gräsplan (250x180 meter) som längs kanten har en låg sarg. Det hela går ut på att man inom sitt lag ska samarbeta för att driva bollen in i motståndarlagets mål. Målet består av två stolpar, sju meter från varandra. Ribba saknas dock vilket har fått till följd att så länge bollen går mellan stolparna, oavsett på vilken höjd, så räknas det som mål. Varje match delas in i fyra, sex eller åtta perioder (chukkers[1], chuckers[2] eller chukkas[3]). En chukka är 7 till 7 1/2 minuter lång (7 minuter om bollen då är död, max 7 1/2 minuter om den inte är det). Det laget som har flest poäng efter alla chukkas har vunnit. Alla polospelare måste ha hjälm på sig. Varje polohäst orkar spela cirka 2 chukkas och hästarna står för cirka 60-75 % av ekipagets skicklighet.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Polo kom från Persien över Afghanistan till Indien och spelades där av furstar långt före vår tidräkning. Det upptogs av engelska officerare i brittiska Indien på 1860-talet och kom därigenom till England och spred sig därifrån till dess kolonier samt även till Frankrike, Spanien, Tyskland, Danmark, Ryssland, Nordamerika och Argentina, företrädesvis av officerare.[4]

Ordet Polo som vi använder det idag härstammar ursprungligen från det tibetanska språket. Det ursprungliga namnet för spelet var "Tschougan", som under 400-talet ändrade namn till "Tzykanion". Begreppet "Pulu", som betyder "kula", är ett mjukt träslag som ursprungligen användes för att tillverka bollar.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Glossary". Fippolo.com. Läst 2012-02-07.
  2. ^ "Hästpolo". NE.se. Läst 2012-02-07.
  3. ^ "HPA Rules 2011!. Hurlingham Polo Association. Läst 2012-02-07.
  4. ^ Bollspel sp. 1027 i Nordisk familjebok (andra upplagan, 1905)</

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Hästpolo i Sverige: