Lista över figurer i Arvtagaren

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Häxan Angela)
Hoppa till: navigering, sök

Detta är en lista över figurer, aretr och platser i Christopher Paolinis fantasyböcker om Eragon.

Personer[redigera | redigera wikitext]

Eragon[redigera | redigera wikitext]

Eragon är böckernas huvudperson. Han är en människa och han finner en sten i bergskedjan Ryggraden, som visar sig vara ett drakägg. Han tar med ägget till sin by, Carvahall. Där kläcks ägget och ut kommer en liten drakunge. När Eragon vidrör drakungen får han ett skinande silvermärke på handflatan, kallat gedwëy ignasia.

Eragon är en icke-självisk, mycket frågvis och omtänksam person. Han kallas också Argetlam ("Silverhand", på grund av märket i handflatan), Skuggbane (på grund av att han lyckades döda skuggan Durza) och Eldsvärd.

Eragon är son till Brom och hans mor var Morzans 'högra hand' och hustru, Selena.

I Den äldste förändras Eragon på grund av en gåva som drakarna har gett honom för att han ska kunna förhindra drakarnas utrotning. Han får då fysiken och egenskaperna hos en alv som gör honom starkare och snabbare.

Han blir också hopplöst förälskad i Ayra.

Eragon spelas i filmen av Edward Speleers.

Citat (från filmen): "I am the dragonrider and I say we go!"

Saphira[redigera | redigera wikitext]

Saphira är Eragons drake, som föddes i Carvahall och togs om hand av Eragon. Eragon hittade Saphiras ägg i Ryggraden. Saphira och Eragon har ett mycket speciellt band mellan sig; de delar sina sinnen. Hennes personlighet växlar mellan att vara retsam, omtänksam och mycket vis. Hon har blåa fjäll och vita klor. Saphira är den ende hondraken som finns kvar. Hon har två bröder som befinner sig i Galbatorix ägo och som i första boken ännu inte har kläckts.

Citat: "I have waited for thousand years to hear your thoughts. And now you can hear mine."

Roran[redigera | redigera wikitext]

Roran är Eragons kusin. Han är sansad, beslutsam och snäll, precis som Eragon. Men när soldater kommer till Carvahall för att fånga in honom, när byborna inte vill lämna ifrån sig honom tar soldaterna till strid och till sist tvingas han och de andra byborna att ge sig av och fly till Varden. Under flykten och de påföljande krigen blir han dock hård och även grym. På vägen till varden blir han kallad för Roran Skarphammare. När han väl blir en i Varden så dödar han under ett enda uppdrag 193 soldater.

Roran spelas i filmen av Christopher Egan.

Citat: "Hail Eragon! The mighty hunter returns!"

Katarina[redigera | redigera wikitext]

Katarina är dotter till Sloan, byns slaktare. Hon och Roran är i hemlighet kära i varandra, men Roran frågar inte om Katarinas hand av rädsla för Sloans svar. Efter soldaternas första anfall för man alla kvinnor och barn i säkerhet i bergskedjan ryggraden. Sloan vägrar låta Katarina gå , och Roran tar mod till säg och säger att de redan är trolovade och att Katarina ska upp i ryggraden.

Sloan[redigera | redigera wikitext]

Sloan är Carvahalls slaktare och han har alltid ogillar Eragon och hans familj. Det är Sloan som först säger till Ra´zacerna. Han förråder också de andra byborna och släpper in Ra´zacerna och visar dem var de kan hitta Roran, men i stället tar dem med sig Katarina och honom.

Brom[redigera | redigera wikitext]

Brom är en sagoberättare, även före detta drakryttare och Eragons mentor. Han är otålig och mycket hemlighetsfull, men under ytan döljer sig den snälle gubbe han är. Även han hade en drake som hette Saphira. Det var även han som hjälpte till att rädda ett av äggen (Saphira, Eragons drake) från Galbatorix. Brom visar sig i den tredje boken även vara Eragons far. Det var även Brom som dödade tre av de försvurna, därbland Morzan, sedan tog han Morzans klinga, elände, och gav den sedan till Eragon. Brom jobbade tre år på Morzans slott för att försöka döda Selena, Morzans fru, så att han genom henne kunde få tag i Morzan, men i stället blev han förälskad i henne och de fick Eragon, dock så ville han inte att någon skulle veta det, så han gömde sig i Caravall för att kunna vara nära sin son som växte upp där. Brom var även den som skapade Varden.

Brom spelas i filmen av Jeremy Irons.

Citat: "One part brave, three parts fool."

Jeod[redigera | redigera wikitext]

Jeod är en köpman och hemlig agent åt Varden. Han hittade den hemliga gången till Illirea som hjälpte Varden att stjäla Saphiras ägg. Han hjälper också byborna i Carvahall att fly. Tillsammans kapar de ett fartyg och ger sig av för att hjälpa Varden.

Galbatorix[redigera | redigera wikitext]

Galbatorix är imperiets onde härskare. Han har som mål att förgöra alla som motsätter sig honom, det vill säga rebellerna i varden, dvärgarna och alverna. Han är en ryttare och hans onda drake Shruikhan är den enda drake som lever bortsett från Saphira och Glaedr, till dess att Murtagh får sin drake Törne.

Det var en dålig dag för Drakryttarna den dag en pojke vid namn Galbatorix föddes. När en drake kläcktes för honom visade det sig att han var starkare än nästan alla de andra Ryttarna. En dag när han red ut till strid dödades hans drake, Jarnunvösk, av urgaler. Efter det blev Galbatorix galen av sorg, eftersom det kändes som en del av hans sinne blev utplånat. Sedan ville ödet att Galbatorix skulle möta Morzan, en ung drakryttare som Galbatorix övertalade till att hjälpa honom att stjäla en nykläckt drakunge. Denna drake valde dock inte Galbatorix som sin partner utan han dödade den ursprunglige Ryttaren och förvred draken med svart magi, och döpte den till Shruikan. Sedan startade han De Försvurna (kallas Wyrdfell av alverna), en grupp av tretton lojala ryttare, där Morzan var den förste och den siste. Endast Vrael, Ryttarnas siste ledare som var gammal och vis, kunde stå emot De Försvurna. I ett fruktansvärt slag vid Dorú Areaba på Vroengard

besegrar Vrael Galbatorix men tvekar i det avgörande hugget, Galbatorix utnyttjar detta och slår Vrael. Efteråt flydde Vrael svag efter att Galbatorix angripit honom. Vrael hoppades hinna fram till en stad men Galbatorix spårar upp honom och dödar Vrael.[1]

Galbatorix nästa drag var att personligen spåra upp och döda alla sina mentorer. Han försökte också tvinga fram ur många unga Ryttare var Ellesméra ligger men de föredrog döden framför detta. Ett tag efteråt flyger Galbatorix mot Ilirea (nu mera Urû´baen), varpå alverna flydde därifrån. Galbatorix brukade också skicka några av De Försvurna till Beorerna och döda alla de stöter på där.

Galbatorix spelas i filmen av John Malkovich.

Ajihad[redigera | redigera wikitext]

Ajihad är ledare för Varden. Han har en dotter vid namn Nasuada. Ajihad blev förrådd av Tvillingarna, vilket ledde till hans död. Därefter tog Nasuada över hans plats som Vardens ledare. Jihad betyder "heligt krig" på arabiska, hans namn kan komma därifrån.

Ajihad spelas i filmen av Djimon Hounsou.

Nasuada[redigera | redigera wikitext]

Nasuada blir ledare för Varden efter Ajihads död. Efter slaget om Farthen Dûr leder hon Varden till det fria landet Surda i södra delen av Alagaësia, som härskas av kung Orrin.

Nasuada spelas i filmen av Caroline Chikezie.

Tvillingarna[redigera | redigera wikitext]

Tvillingarna är två otrevliga trollkarlar som var ledare för Du Vrangr Gata - Vardens grupp av människor som är kapabla att utföra trolldom. De visar sig vara förrädare, och efter slaget om Farthen Dûr blir Ajihad dödad på grund av dem. I Den äldste dödas de av Roran.

Tvillingarna spelas i filmen av Ralph Brown.

Murtagh[redigera | redigera wikitext]

Murtagh är son till Morzan, och Eragons sedan tidigare okände halvbror. Murtagh är även han Drakryttare, och står på Galbatorix sida efter att ha blivit tvingad till att svära en trohetsed på Det Gamla Språket. Dock blir han Ryttare långt efter Eragon, men besitter större styrka än honom på grund av att han är tränad av Galbatorix plus att han har fått många eldunarí av Galbatorix.

Murtagh spelas i filmen av Garrett Hedlund.

Citat: "I have always dreamed about dragons!"

Törne[redigera | redigera wikitext]

Törne är Murtaghs drake och tillsammans med honom tvingades han svära en trohetsed till Galbatorix på det gamla språket. Han har röda fjäll. Han är mycket förvirrad eftersom Galbatorix har skyndat på hans tillväxt. Egentligen är Törne bara några veckor gammal men är ändå lika stor, eller kanske till och med större, än Saphira.

Oromis[redigera | redigera wikitext]

Oromis eller Krymplingen som är hel, är en uråldrig alv och drakryttare som av sin höga ålder och av sitt förflutna som lärare är mycket vis. Han var lärare till bl.a. Morzan och Brom för ca. 100 år sedan. och han blir även Eragons lärare när denna åker till Ellesméra för att få sin utbildning. När Galbatorix tog makten fångades Oromis in av De försvurna, och de tog sönder något inom honom så att han nu inte kan använda varken krävande eller invecklad magi. På grund av detta är Oromis inte till någon större nytta när han inte kan strida och därför håller sig gömd hos alverna för att kunna föra vidare sina kunskap till nästa ryttare.

Oromis har sin bostad en bit utanför Ellesmera på graund av att han vill få klarare tankar. När han får reda på att Eragon finns och är i livet avslöjar han det inte för alvdrottningen, för han kanske inte lever tillräckligt länge för att Oromis ska kunna undervisa honom. Oromis är bunden till draken Glaedr.

I tredje boken dödas han av Galbatorix genom Murtagh i strid.

Glaedr[redigera | redigera wikitext]

Glaedr är en mycket stor, vis och gammal drake. Med gulliga fjäll och vingmembran, Glaedr är bunden till Oromis och är liksom honom en krympling. Han har förlorat ena frambenet och är därför oförmögen att gå i strid.

och tillsammans med  Oromis  utbildade han unga ryttarpar. Bland annat gick Saphira, som var bunden med Brom ,och Morzans Drake (som inte äger något namn) i lära hos Glaedr samtidigt som deras bundna ryttare studerade hos Oromis. Glaedr blir Saphiras lärare när hon och Eragon och befinner sig Ellesmera.

Arya[redigera | redigera wikitext]

Arya är prinsessa av Ellesmera. Hon är dotter till drottning Islanzadi och den nu döde Evandar, och har inga syskon.

Arya spelas i filmen av Sienna Guillory.

Citat: "Poor Durza. How are you going to tell the king... you failed! "

Arya är Vardens äggkurir och hennes två vänner Fäolin och Glenwing blev mördade av Durzas Urgaler när dem och Ayra ska förflytta Saphiras ägg mellan Ellesmera och Farthen dur. Dock tvingas Arya skickar iväg ägget med magi för att inte Durza ska få tag i det (det är så Eragon hittar det). Durza tar med sig henne till Gil'ead där han torterar henne för att få ut information om var ägget skickades samt var Ellesmera och dem andra alvstäderna ligger. Eragon räddar Ayra och fGenom Aryas minnen för Eragon och Murthag henne till Varden där hon kan få ett motgift från de gifter hon fått i sig. Eragon blir hopplöst förälskad i henne, men hon älskar han inte tillbaka. Hennes egna kärlek, Fäollin blev mördad och hon sörjer honom fortfarande.

Islanzadi[redigera | redigera wikitext]

Islanzadi är alvernas drottning och mor till Arya. Hon var sambo (alver brukar inte äktenskap) med Evandar innan han dog. Islanzadi är bosatt i Ellesméra.

Durza[redigera | redigera wikitext]

Durza är en så kallad Skugga, som arbetar för Galbatorix. Durza blir dödad av Eragon, vid slaget om Farthen Dûr. Han lämnar dock ett ärr på Eragons rygg, som ger honom stora smärtor när han anstränger sin kropp för hårt.

Durza föddes med namnet Carsaib. Han var dock en snäll pojke som barn, men vid tio års ålder dödades hans mor av onda väsen. Durza räddades av en trollkunnig, som lärde honom att hantera trolldom och andar. Läraren dog under en strid men Durza klarade sig. Han tänkte utkräva hämnd, men togs över av starka andar. Därmed blev Durza en skugga och farlig. Durza dog senare i striden mot Varden av Eragon. Dräpandet av honom blev ett hyllat dåd.

Durza spelas i filmen av Robert Carlyle.

Citat: "Sorry that I am staring. I had expect me something... more."

Varaug[redigera | redigera wikitext]

Varaug är en Skugga. På slutet av "Brisingr" blir en andesbesvärjare kontrollerad av andar som är mäktigare än han själv. Dock hade andesbesvärjaren kallat till sig de mäktiga andarna med vilja för att sprida förödelse och sorg bland Varden. Efter en inte så lång strid besegrar Arya och Eragon honom och det blir Arya som genomborrar hans hjärta.

Ra'zacerna[redigera | redigera wikitext]

Ra'zacerna är Galbatorix drakäggsjägare, därför skickas de ut för att hitta och döda den nya ryttaren (Eragon); de är hemska stinkande odjur som inte kan vistas i solljus förutom i vissa nödfall. När de andas ut sin andedräkt blir människor som förlamade. Det är ra´zacerna som dödar Brom i den första boken och kidnappar Katrina och Sloan i den andra. De dödar även Garrow, Rorans far och Eragons morbror. Dom rider på ett drakliknande djur som andra boken avslöjar är deras föräldrar och kallas lethrblaka.

I tredje boken, Brisingr, dödar Eragon och Roran Ra'zacerna och Saphira de två lethrblaka.

Angela[redigera | redigera wikitext]

Angela är en spågumma bosatt i staden Teirm. Hon spår Eragon, som är på väg till rebellerna kallade Varden. I filmatiseringen bor hon i Daret. Angela deltar också i striderna vid Farthen Dûr och striden på Alagaësias brinnande slätt. Vid den brinnande slätten förgiftar hon några av Galbatorix soldater. Hennes vapen är en sorts dubbelbladat svärd, vilket hon lurade vann av en dvärg. Som person är Angela lite mystisk. Christopher Paolinis syster Angela gjorde en rollfigur åt sig i boken. Angela har även stickat sig en tröja med instickad besvärjelse som ska skydda henne från galna kaniner.

Angela spelas i filmen av Joss Stone.

Citat: "Have Angela asked for money?"

Selena[redigera | redigera wikitext]

Selena var Morzans fru och kallades "Svarta handen" för hon utförde uppdrag som ingen annan vågade för de var så hemska. Hon är även förälder till Eragon tillsammans med Brom, men hon är även förälder till Murtagh tillsammans med Morzan. Hon var syster till Garrow, Rorans far.

Nar Garvzhog[redigera | redigera wikitext]

Nar Garvzhog är ledare för några stammar med kuller. Det var han som föreslog att varden och urgalerna skulle samarbeta i kriget mot Galbatorix.

Blagden[redigera | redigera wikitext]

Blagden är en vit korp som kan tala. Blagden fick sin förmåga pga att han räddade nu avlidne Alvkungen Evandars liv i en strid. Blagden hackade ut ögonen på en urgal som skulle dödat kungen, så Evandar förtrollade honom så han skulle kunna tala som tack. Förtrollningen hade dock två bi effekter, Blagden blev helt vit och han har förmågan att se in i framtiden. Men dessa spådomar avslöjar han inte förutom i svåra gåtor. Blagden skriker ofta "Wyrda".

Arter[redigera | redigera wikitext]

Urgaler[redigera | redigera wikitext]

Urgaler är hemska odjur, som drivs av sin lust att kriga. De är mycket hatade i av alla släkten i Alagaësia. Galbatorix ingår en pakt med Urgalerna där han ska ge dem någonstans att bosätta sig, mot löfte att de hjälper honom att krossa Varden. Han bedrar dem senare, och några urgalklaner ansluter sig till Varden för att hämnas. Eragon förstår att urgalerna varit missförstådda och inte är så genomsyrade av ondska som de flesta i Alagaësia tror sig veta.

Kuller[redigera | redigera wikitext]

Kuller är urgaler, fast större. De springer lika fort som en häst, eftersom en häst inte kan bära deras vikt, och det behövs fem man för att döda en. Även ett hundratal av dessa ansluter sig till Varden för att ta del av den strid som är obligatorisk mellan Varden och Imperiet.

Ra´zacer[redigera | redigera wikitext]

Ra´zacerna ett av de släkterna som i boken beskrivs som själsligen illasinnade. Deras andedräkt kan förlama en man. Deras föräldrar och riddjur kallas lethrblaka, vilket egentligen också är det korrekta namnet på deras släkte. De är anpassade för att jaga och äta människa. Ra´zacerna bor i berget Helgrind jämte Dras-Leona. I Dras-Leona har det utvecklas en vidrig religion är Ra´zacerna hyllas som gudar av invånarna.

Platser[redigera | redigera wikitext]

Palancardalen[redigera | redigera wikitext]

Palancardalen är en liten dal i bergskedjan Ryggraden lång uppe i norr. Det finns två byar i Palancardalen, den ena av dessa och lite mindre är Carvahall. Palancardalen har fått sitt namn från människornas första och sista kung på den här sidan havet. Palancar var den som ledde människorna till Alagaësia. Han starta krig mot de släkten som redan fanns där. Han var en galen och oresonlig tyrann men till sist avsattes Palancar med hjälp av alverna och han och hela hans ätt förvisades till den dal som nu kallas Palancardalen.

Carvahall[redigera | redigera wikitext]

Carvahall är den by som Eragon växer upp i. Den består av 300-400 inv. Carvahall ligger i Palancardalen, omgiven av bergkedjan ryggraden. Byn är en av de nordligaste byarna och därför kommer många pälsjägare dit och förhandlar.

Ryggraden[redigera | redigera wikitext]

Ryggraden är namnet på en stor bergskedja som sträcker sig i princip genom hela Imperiets kust. Ryggraden sägs vara hemsökt av magiska varelser och förtrollningar. I princip alla människor är rädda för att gå för långt in i ryggraden eller ens vara i utkanten.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Citat från boken Eragon