Håkan Samuelsson

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Håkan Samuelsson, född 19 mars 1951, svensk företagsledare, i oktober 2012 utsedd till ny VD i Volvo Personvagnar. Han var fram till i november 2009 koncernchef för den tyska München-baserade industrikoncernen MAN AG, en befattning han haft sedan 1 januari 2005.[1] Samuelsson var innan han utsågs till koncernchef VD för MAN:s största dotterbolag MAN Nutzfahrzeuge AG, som tillverkar MAN:s lastbilar och bussar.

Håkan Samuelsson anställdes efter civilingenjörsexamen på KTH i dåvarande Saab-Scania i Södertälje och avancerade så småningom via olika chefspositioner, bland annat som teknisk direktör för Sydamerika-anläggningarna med placering i São Paulo, till vice koncernchef och teknisk direktör i Scania, varifrån han värvades till den tyska lastbilstillverkande verkstadskoncernen MAN AG i München.
Håkan Samuelsson blev under 2006 och 2007 uppmärksammad för sitt försök att ta över Scania och slå samman det med MAN. Efter att Scanias huvudaktieägare Investor och Volkswagen AG avvisat det samuelssonska budet lades fusionsplanerna tills vidare på is, men våren 2008 sålde Investor sina Scania-aktier till MAN:s huvudägare Volkswagen och därmed blev fusionsplanerna åter aktuella. Efter en schism med VW-koncernens styrelseordförande Ferdinand Piëch lämnade Samuelsson chefsposten i MAN med omedelbar verkan i november 2009.

Håkan Samuelsson var i början av januari 2010 en av personerna i en gruppering som lagt bud på att köpa Saab Automobile från amerikanska General Motors. Den affären blev inte av.

Sedan januari 2008 är Håkan Samuelsson invald i Siemens styrelse och från augusti 2010 ledamot i styrelsen för Volvo Personvagnar, som ägs av kinesiska Geely Automobile. Samuelsson är även styrelseordförande i ett av Europas största färjerederier, tysk-danska Scandlines.

Sedan oktober 2012 är Håkan Samuelsson VD för Volvo Personvagnar AB. Han efterträdde då Stefan Jacoby, som några veckor innan hade drabbats av en stroke.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Samuelsson lämnar MAN, Svenska Dagbladet 2009-11-24