Herrehåndboldligaen

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Håndboldligaen)
För damturneringen, se Damehåndboldligaen.
Herrehåndboldligaen
Inför en match mellan TTH Holstebro och Nordsjælland Håndbold, 2012.
LänderDanmark Danmark
FörbundDansk Håndbold Forbund
Grundad1935
Antal klubbar14
Nedflyttning till1. division
Nivå i seriepyramidenNivå 1
Nationella cuperDHF's Landspokalturnering
Internationella cuperEHF Champions League
EHF European League
Regerande mästareGOG Håndbold (2022/23)
Flest ligatitlarKIF Kolding (14 titlar)
TV-partnersDR, TV 2, TV 2 Sport
Webbplatstophaandbold.dk

Herrehåndboldligaen är den högsta divisionen i handboll i Danmark för klubblag på herrsidan. Ligan sponsras sedan 2020 av HTH och kallas därför officiellt HTH Herreligaen. Den spelades första gången 1935/1936. De lag som flyttas ner får spela i 1. division.

De danska mästarna är vinnarna av Danska mästerskapet som är ett slutspel efter Herrehåndboldligaen.

Spelordning[redigera | redigera wikitext]

Håndboldligaen består av 14 lag, där alla möter varandra hemma och borta i ett guppspel. De åtta bäst placerade lagen i gruppspelet kommer sedan att delas in i två grupper, med fyra lag i varje, där alla möter varandra hemma och borta. De två grupperna delas in med Nr. 1, 4, 5 och 8 från gruppspelet i den ena, och Nr. 2, 3, 6 och 7 i den andra. De som slutat som Nr. 1 och 2 i grundspelet startar här med två poäng, Nr. 3 och 4 startar med ett poäng, och resterande med noll poäng. Det är sedan de två högst placerade lagen i varje grupp som får spela semifinaler. Nr. 1 från ena gruppen möter nr. 2 från andra. De lag som är nr. 1 startar som hemmalag, när man möts i bäst av 3. Vinnarna möts sedan i final, medan förlorarna möts i bronsmatch. Även bronsmatcher och finaler spelas som bäst av tre.

Det lag som slutar sist i gruppspelet blir inför nästa säsong nedflyttade till 1. division, och blir ersatta av vinnaren av 1. division. De lag som slutar som nr. 9-13 i gruppspelet skapar en kval-grupp, där alla möter alla en gång. I 1. division möter de lag som slutat som nr. 2 och 3 varandra i bäst av tre. Vinnaren kommer att möta det lag från kval-gruppen som slutar på sista plats. Detta sker också i bäst av tre, och vinnaren får spela i Håndboldligaen nästa säsong, medan förloraren spelar i 1. division.

Deltagande lag 2021/2022[redigera | redigera wikitext]

Danska mästare[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]