Hårbalsam

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hårbalsam från Dove. Flaskan har öppningen i botten.

Balsam är en cremeliknande hårvårdsprodukt som används efter att håret tvättats med schampo. Balsam används för att motverka shampots avfettande effekter, genom att bland annat tillsätta olika fetter. Detta skyddar håret, gör det mer lättkammat och ger det ett glansigare utseende.

Syfte[redigera | redigera wikitext]

Syftet med balsam är att skydda håret och hindra det från att dela sig eller gå av. Överanvändning kan leda till att håret blir fett. Det finns dock en metod som heter "balsammetoden" där man endast använder sig av endast balsam för att tvätta håret, först använder man ett "lättare" balsam för att göra rent och få bort fett och sen ett mer vårdande balsam för att håret ska må bra.

Innehåll[redigera | redigera wikitext]

Protein och kollagen är, i form av polypeptider och aminosyror, byggstenar hos håret. Det kan också finnas fettlösliga A och E vitaminer, som gör att det blir en tunn hinna på håret. Olika fetter som vetegroddsolja aloe och kamomillextrakt, henna- jojoba- och kokosolja kan också finnas med och innebär också att håret får en fetthinna på ytan. Balsam innehåller också ibland pantotensyra och substanser med positiva laddningar, som förhindrar eller motverkar flygigt och hängigt hår genom att öka olika intermolekylära bindningar mellan de olika hårstråna.