Héloïse

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Pierre Abélard och Héloïse

Héloïse född 1101, död 17 maj 1162 var Pierre Abélards älskade och deras brevväxling är bland de mest kända bevarade exemplen på tidig romantisk kärlek.

Trots att Héloïse var en välutbildad ung kvinna vet man inte så mycket om hennes familj, utom att det i hennes brev antyds att hon är av lägre klass, troligtvis i Garlandefamiljen, som hade pengar och medlemmar i höga samhällspositioner, jämfört med Abélard, som var adlig.

Vad som är känt är att hon bodde hos sin farbror, Canon Fulbert av Notre-Dame, i Paris och då hon var 17 år studerade hon hos en av de mest populära lärarna och filosoferna i staden; Pierre Abélard.

I sina texter berättar Abélard historien om Héloïses förförelse, deras hemliga äktenskap, födelsen av sonen Astrolabius, och om sin kastrering och att Héloïse gick i kloster. Abélard grundade en skola nära Nogent-sur-Seine och denna skänkte han till Héloïses systerskap. Efter det sågs de inte på tio år och han dog 1142. Héloïse fortsatte som abbedissa till sin död 1162. Hon efterlämnade inga skrivna verk förutom sin legendariska korrespondens med Abélard.

Hon begravdes vid Abélards sida 1164, men 1817 flyttade deras kvarlevor till Père-Lachaisekyrkogården i Paris, där det även finns ett monument över dem.