Hagel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Hagel (olika betydelser).
Hagel

Hagel är nederbörd som består av runda ispartiklar.

Hagel kan variera i storlek från någon millimeter till, i vissa fall, någon decimeter. Hagel bildas genom att regn fryser till is i luften, och växer när vattendropparna reser upp och ner i regnmolnet på grund av vindens strömmar. I de lägre delarna är det plusgrader, och i de övre delarna minusgrader. När hagelkornen blir för tunga eller hamnar utanför luftströmmen, faller de till marken. De riktigt stora hagelkornen är sammanklumpningar av många hagelkorn. Teorin om jättehagel bygger på att haglet åker upp och ner i molnet i omgångar och på detta sätt smälter samman med mindre hagel.

Hagel bildas vid kraftig termik, d.v.s. stigande luftströmmar. Vattnet blir underkylt då de färdas högre upp i atmosfären och fryser till vid kontakt av kondensationskärnor. Haglen börjar växa allt mer då det underkylda vattnet kolliderar med iskärnan, på detta sätt bildas det olika skikt runt kärnan. Vid en viss tyngd börjar haglen att falla ner mot marken, de kan förstöra stora odlingar, speciellt inom den tempererade zonen. Hagel föds i cumulonimbus moln, där de krockar med varandra och blir elektriskt laddade, spänningarna utlöses som blixtar.

Det finns fyra typer av hagel.

  • Snöhagel eller trindsnö är snöliknande korn på 2-5 mm i diameter som när de studsar mot hårt underlag lätt kan gå sönder.
  • Ishagel är oregelbundna isklumpar med klara och vitaktiga skikt om vartannat, större än 5 mm i diameter.
  • Småhagel är glaserade, halvgenomskinliga korn som brukar vara mindre än 5 mm i diameter.
  • Iskorn är små genomskinliga ispartiklar som är mindre än 5 mm i diameter.

Det största kända hagel som har fallit ner på jorden föll över Zhanjiangregionen i södra Kina år 2002. De största hagelkornen vägde ca 50 kg[källa behövs]. Över 1000 byar blev drabbade. Träd slets upp med rötterna. 29 människor uppges dödade och ett hundratal lantarbetare skadadades medan 25 fiskare forsvann, skrev de lokala tidningarna i Kina.

M Huc, vol 1, p 12, Travels in Tartary, National Illustrated Library, säger i boken att: "Hagel förekommer ofta i dessa olyckliga distrikt, och hagelstenarnas dimensioner är i allmänhet enorma. Vi har sett några som vägde 5 1/2 kg. Ett ögonblick är stundom nog för att göra slut på hela hjordar. År 1843, under det en av dessa stormar rasade, hörde man i luften ett ljud likasom av en orkan, och därvid nedföll på ett fält, i närheten av ett hus ett isblock, som var större än en vanlig kvarnsten. med bilor höggs den sönder i flera stycken; men fastän solhettan var mycket stark, tog det tre dagar för dessa stycken att smälta fullständigt."

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • WMO. Internationell molnatlas, tredje förkortade utgåvan. Instruktioner för tjänstens tekniska bedrivande. Norrköping: SMHI. ISBN 99-03-39359-8 

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]