Halsfluss

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Halsfluss (latin tonsillit) är en infektion i tonsillerna (halsmandlarna). Den orsakas av bakterier och då med mer generella förkylningssymptom som hosta, snuva och lätt feber. Virusorsakade halsinfektioner behandlas med symptomlindrande läkemedel och vila – antibiotika hjälper mot halsfluss när det orsakats av bakterier så länge det inte är några resistensproblem.

En infektion orsakad av bakterier (vanligen streptokocker grupp A, i mera sällsynta fall är det virusbaserade Epstein-Barr) ger akut insättande halsont, hög feber och inga associerade förkylningssymptom. Hos barn kan dock mer allmänna infektionssymptom vara vanliga.

Vanligen behandlas bakterieorsakad halsfluss med penicillin i tio dagar. Vid sådan behandling går symptomen tillbaks redan efter några dagar men det är viktigt att fullfölja hela kuren för att undvika återfall. Streptokocker är alltid känsliga för penicillin, således inget resistensproblem. Kroppen kan klara av streptokocker på egen hand – det har visat sig att penicillin bara förkortar halsfluss med några dygn.[1] Det skall dock tilläggas att obehandlad halsfluss kan ge komplikationer på njurar (glomerulonefrit) och läkare bör kontaktas för utskrivning av antibiotika. Om streptokockinfektioner inte behandlas finns risk för fler fall av mycket allvarlig så kallad invasiv streptokockinfektion då bakterien kan påvisas i blodet. Den typen av streptokockinfektion är dock sällsynt.

Inkubationstid: 2-7 dagar.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Apoteket.se

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]