Hans Krell

Från Wikipedia
Hans Krell
Född1490
Crailsheim, Tyskland
Död1565
Leipzig
Medborgare iTyskland
SysselsättningMålare
Redigera Wikidata

Hans Krell, även stavat Krehl eller Kreil, född omkring 1490, troligen i Crailsheim eller Ansbach, död 1565 i Leipzig, var en tysk porträttmålare under renässansen.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Krell startade sin karriär som hovmålare åt markgreve Georg av Brandenburg-Ansbach vid dennes hov i Ansbach. Han följde därefter markgreven till det ungerska hovet och gick i Ludvig II av Ungerns tjänst där han verkade som hovmålare i Prag och Buda från 1522 till 1526. Från 1531 omnämns han i Leipzig och i Freiberg från 1534.

Han gjorde sig ett namn som porträttmålare av furstar och kallades Fürstenmaler. Bland hans uppdragsgivare fanns hertig Albrekt av Preussen, Hedwig av Polen, kurfurstinna av Brandenburg samt kurfurst August I av Sachsen.

Enligt konsthistorikern Dieter Koepplin är Krell även målare av den målning över slaget vid Orsja, målad omkring 1524-1530, som tidigare associerats med kretsen omkring Lucas Cranach den äldre. Målningen visas idag i Nationalmuseet i Warszawa och avbildar slaget 1514 mellan Polen-Litauen och storfurstendömet Moskva. Detaljkännedomen om slaget har tolkats som att konstnären troligen själv deltagit i striden. Krells kopplingar till den Jagellonska dynastin och huset Hohenzollern gör denna tolkning trolig. Målningen innehåller ett möjligt självporträtt, avbildande konstnären som observatör till slaget.

Verk i urval[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Hans Krell, 8 mars 2020.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]