Hartland, England

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Hartland är en ort i sydvästra England i Storbritannien. År 2001 hade den 1 676 invånare.[1] Hartland införlivar två mindre byar, Stoke i väster och Meddon i söder, och är den nordvästligaste orten i grevskapet Devon.

Idag är Hartland en liten stad som fungerar som det lantliga landskapets centrum och har en del turism. Innan Tudortiden var Hartland en viktig hamn. Det ligger nära Hartland Point, en udde där Devons kust övergår i Bristolkanalen. Det finns en viktig fyr på udden. Stadens hamn, Hartland Quay, ligger söder om udden: kajen byggdes ursprungligen på 1600-talet men förstördes 1887. Sankte Nectans Kyrkas höga torn är än idag ett betydande riktmärke för båtar i Bristolkanalen.

Kommunikationer[redigera | redigera wikitext]

Hartland erbjuder bekväma promenadvägar som South West Coast Path. Den vilda naturen vid kustlandskapet omkring Hartland Point hör till stigens mest spektakulära områden, med utmärkta utsikter över Lundy. Härifrån trafikerar Lundy Company en helikopterservice under fem månader från november till mars. Busslinjen 319, en service finansierad av kommunen, går från Barnstaple till Hartland och vice versa.

Historia och anmärkningsvärda byggnader[redigera | redigera wikitext]

Tidigare kallades byn Harton och den var en borough som avskaffades 1886. På medeltiden fanns det ett viktigt kloster i Hartland.

Hartland Abbey[redigera | redigera wikitext]

Hartland Abbey byggdes år 1157 och förklarades som heligt av Bartholomew Iscanus 1160.[2] (Bartholomew förordnades Biskop av Exeter följande år). År 1189 konverterades klostret till ett augustinkloster. År 1539 blev det det sista klostret att upplösas av Henry VIII. Kungen gav byggnaden till William Abbot, hans vinkällares sergeant i Hampton Court Palace.[2] William Abbot byggde om klostrets gamla logi till en herrgård. Några element av huset från Tudortiden finns kvar, men det är huvudsakligen annexet som byggdes till det gamla huset år 1705 (det nordvästra hörnet byggdes av 'Mr Mathews' (enligt The Beauties of England and Wales skriftställare). Ytterligare modifieringar gjordes på 1860-talet.[3] Trädgården anlades av Gertrude Jekyll.

Kyrkor[redigera | redigera wikitext]

Sankte Nectans Kyrka i Stoke

Sankte Nectan (ibland också Nectan of Hartland), var en keltisk andlig man som bodde i Stoke på 500-talet. Den anglikanska kyrkan heter St Nectan's Church. En annan romersk-katolsk kyrka öppnades i Hartlands centrum år 1964, vilken också är tillägnad Sankte Nectan.

Parish Church of St Nectan har Devons högsta torn (39 m). Den byggdes i perpendikulärstil. Kyrkan är stor (42 m på längden) och byggdes på 1450-talet. Anmärkningsvärda kännetecken är den fina normandiska dopfunten, lektoriumet (norra Devons finaste) och de gamla tunnvalven. Det finns också en elegant medeltida gravvård.[3]

Ortnamnsforskning[redigera | redigera wikitext]

Namnet "Hartland" härstammar förmodligen från det fornengelska ordet "heort" (hjort) (jämför med det svenska ordet och också det nederländska ordet "hert". Därför är det förvånansvärt att det inte finns andra städer i England som heter Hartland. Det finns många orter i andra länder, var engelska talas, som heter Hartland, vilket bevisar Hartlands historiska betydelse. Namnet kan inte ha en separat etymologi eftersom ordet "hart" var obsolet till stor del före den nya världens upptäckt av européerna. Innan Amerikas upptäckt var ordet Hart populärt som efternamn. Efternamn som Hartshorne omnämndes första gången i Domesday Book.

Brokig blandning[redigera | redigera wikitext]

Vänort Plozévet, Bretagne, Frankrike

Naturhistoria Hartlands kust är en del av North Devon Coast Area of Outstanding Natural Beauty (område av utomordentlig naturlig skönhet). British Geological Survey har ett magnetiskt observatorium (ett av tre i Storbritannien) norr om Hartland.[4]

Television År 2008 figurerade landskapet kring Hartland i Förnuft och känsla på BBC.[5]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "2001 Census: Key Statistics", Office for National Statistics
  2. ^ [a b] http://www.hartlandabbey.co.uk/history.htm
  3. ^ [a b] Pevsner, N. (1952) North Devon. Penguin Books
  4. ^ ”http://www.geomag.bgs.ac.uk/hartland.html”. http://www.geomag.bgs.ac.uk/hartland.html.  geomad.bgs.ac.uk
  5. ^ ”Sense and Sensibility”. http://www.hartlandabbey.com/Sense_&_Sensibility.htm.