Hassel – Terrorns finger

Från Wikipedia
Hassel – Terrorns finger
(Terrorns finger)
GenreThriller
RegissörMikael Håfström
ProducentChristian Wistrand
ManusLars Björkman fritt efter en roman av Olov Svedelid
SkådespelareLars-Erik Berenett, Björn Gedda, Leif Liljeroth
OriginalmusikAnders Neglin
ProduktionsbolagSVT Drama
Premiär1989
Speltid80 minuter
LandSverige
SpråkSvenska
FöregångareSäkra papper
UppföljareOffren
IMDb SFDb

Hassel – Terrorns finger är en svensk TV-film från 1989.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Hustrun till en åklagare i Stockholm kidnappas. Kidnapparna kräver att en man häktad för en serie bankrån ska släppas på fri fot. Polisen börjar gräva i bankrånarens umgängeskrets och hittar en stor vapengömma. Kort därpå mördas flera personer som man misstänker varit med i rånen. Den utvidgade polisutredningen visar sig leda mot en helt annan brottslighet än man trott...

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen är den femte i raden av Roland Hassel-filmer som SVT Drama producerade mellan 1986 och 1991. Terrorns finger är även Mikael Håfströms regidebut och fick bra recensioner. Filmen är en av de första där svenska pansarskott m/86 används, vilket förekommer i en actionscen inspelad i anslutning till Lidingö Sjukhus.

I en annan scen efter ca 30 minuter i filmen blir en småförbrytare brutalt knivmördad på en porrbiograf på Södermalm i Stockholm. I samma vecka som filmen visades på TV inträffade det första mordet i en serie som under 1989 kom att kallas för porrmorden. Det finns dock inget samband mellan filmen och dessa mord.

I slutet av filmen förekommer även en del s.k blunders, bland annat anropar Hassel på avspärrningar av västra infarterna, trots att han förföljt terroristerna på dåvarande E3:an i riktning mot Norrtälje. I en annan scen när en framlykta på en bil förstörs i en eldstrid är det vid nästa scen när bilen ses ifrån en backspegel motsatt framlykta som är förstörd. I slutscenen är det en helt annan Mercedesmodell som sprängs i luften än den som använts tidigare under filmen.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]