Hatshepsut

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hatshepsut
med hieroglyfer
praenomen eller tronnamn
M23 L2
<
ra mAat kA
>
nomen eller födelsenamn
G39 N5
<
i mn
n
W9 t
F4
,
t
A51
>
Hatshepsut

Hatshepsut, alternativ stavning Hatschepsut eller Hatchepsut, var en farao i Egypten som regerade 1479-1457 f.Kr. Hon räknas till den artonde dynastin och tidsperioden Nya riket.

Hatshepsut var dotter och enda barn till kung Thutmosis I och hans första gemål Aahmes, och ingick sedermera äktenskap med trontillträdaren och halvbrodern Thutmosis II och tillsammans med honom fick hon dottern Neferure. Thutmosis II avled dock snart utan att något barn av manligt kön fötts. Hatshepsut inledde då ett "medregentskap" tillsammans med ett barn (senare Thutmosis III) till en av Thutmosis II:s bihustrur. Hatshepsut krönte så småningom sig själv till farao och kom att inneha denna titel ända fram till hennes försvinnande 1457 f. Kr. Hennes dotter Neferure finns avbildad tillsammans med Hatshepsuts rådgivare Senmut sittande i dennes knä. Det sägs att Hatshepsut var den första kvinnan att styra över ett folk.

Det var mycket ovanligt att kvinnor var faraoner. Hatshepsut bar i ikonografin alla de (manliga) attribut vilka hörde till kungaämbetet, såsom lösskägg, kilt och krona. Hon gick också runt med bar överkropp.

Hennes styvson, som blev farao Thutmosis III, raderade efter hennes död bort nästan allt som hade med hennes namn att göra, vilket fick som resultat att man under lång tid inte visste att det funnits en kvinnlig farao.

Hatshepsut uppförde ett magnifikt gravmonument i Deir el Bahri, alldeles utanför den tidens huvudstad Thebe.

Hennes mumie påträffades 2007, och ansågs då vara landets mest betydelsefulla arkeologiska fynd sedan upptäckten av Tutankhamons grav 1922. Man kunde identifiera drottningen genom ett kanop-skrin med hennes namn, som innehöll bland annat en kindtand med en avbruten rot. Den avbrutna roten påträffades på sin plats 1.7 i käken på en kvinnomumie funnen utan namn. Drottningen hade dött av en svår tandinfektion, som ledde till sepsis. Hennes hovläkare hade dragit ut tanden, i ett försök att behandla, varvid den gått sönder. Röntgen visade även att drottningen led av osteoporos, cancer i vänster höft (bäcken skadat), artrit, och möjligen diabetes.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Secrets of Egypt's Lost Queen, dokumentär Discovery Channel, 2007

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]


Företrädare:
Thutmosis II
Farao
Artonde dynastin

Efterträdare:
Thutmosis III