Hel special

Från Wikipedia
En hel special och en Pucko.

Hel special och halv special är svenska benämningar på korvrätter som vanligtvis serveras i ett gatukök. Båda maträtterna räknas till kategorin snabbmat. En hel special består av ett korvbröd med två korvar och potatismos ovanpå. En halv special består av ett korvbröd med en korv och potatismos ovanpå.

Drycken Pucko har traditionellt serverats till specialaren sedan mitten av 1950-talet.[1][2]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Morgan Johansson var ordförande i Göteborgs kiosk- och gatuköksförening, och på 1930-talet drev hans far Albert en korvkiosk vid VågmästareplatsenHisingen. Då köpte man antingen korv och mos eller korv och bröd. Albert Johansson fick 1942 besök av två unga fotbollsspelare från BK Häcken, Conny och "Päsa", som beställde korv och bröd " ... men med lite mos ovanpå." Någon vecka därefter kom de tillbaka och beställde "en sån där special", och därmed hade maträtten fått sitt namn.[3]

I norra Sverige samt i delar av övriga landet kallas rätten för specialare.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Göteborgs-Posten, 1994-12-03, s. 12, "Kultdryck för nostalgiker helsvensk igen".
  2. ^ Göteborgs-Posten, 1995-03-07, s. 10, Kristiansson, Thomas, "Men var är Pucko?"; Men vart tog Pucko vägen? Jag sökte länge efter drycken som är kronan på verket efter en halv special. Men den fanns i varje fall inte på årets snabbmatsmässa. En ivrig försäljare försökte övertyga mig om att Puckos efterträdare heter Ciao och är mer "light" och hälsosam. Hjälper inte. Det är Pucko som gäller.
  3. ^ Göteborgs-Posten, 2003-02-23, s. 2