Helena av Mecklenburg-Schwerin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Helena av Mecklenburg-Schwerin med sin son av Franz Xaver Winterhalter, 1839. Château de Versailles.

Helena Louise Elisabet av Mecklenburg-Schwerin, född 1814, död 1858, var en fransk kronprinsessa 1837-42, gift med hertig Ferdinand Filip av Orléans. Hon var Frankrikes sista kronprinsessa, och spelade en viss politisk roll som presumtiv regent och ledare för monarkistpartiet 1848.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Dotter till arvstorhertig Fredrik Ludvig av Mecklenburg-Schwerin och Karoline Luise av Sachsen-Weimar-Eisenach. Hon gifte sig med Ferdinand 1837. Hon var protestant och hade rykte om sig att vara liberal och inte vacker, men utvaldes för att skapa en allians med hennes farbror Fredrik Vilhelm III av Preussen: själv ska hon ha tackat ja mot sin familjs vilja på grund av sin önskan att bli drottning. Vigseln skedde i slottet i Fontainebleau i stället för i Notre Dame i Paris av religiösa skäl. Relationen mellan Helena och Ferdinand beskrivs som lycklig, och endast svärmodern tycks ha tyckt illa om henne på grund av att hon var protestant och liberal; bland allmänheten blev hon populär då hon införde julgranen i Frankrike.

Då maken dog 1842, blev hon mor till tronarvingen, och hennes svåger hertig Ludvig av Nemours utsågs till framtida regent i det fall hennes son skulle bli monark då han fortfarande var minderårig. Vid monarkins avskaffande 1848 avsade sig Nemours sina rättigheter att vara regent till henne, och hon framträdde framför det franska parlamentet med sina två söner och föreslog att hon skulle bli regent som förmyndare för sin son. Parlamentet sa dock nej, och hon reste därpå till Tyskland med sina barn. Hon fortsatte att hävda sin sons rätt att vara monark från utlandet, men rojalisterna valde till slut den andra grenen av den förra detta kungafamiljen framför hennes. Hon dog i lunginflammation i England.

Barn[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia