Helikopterolyckan i Ryd

Helikopterolyckan i Ryd
En tysk MBB105
Olyckssammanfattning
Datum11 september 2007
TypKollision i luften
PlatsRyd, Tingsryds kommun, Sverige
Totalt omkomna4
Totalt överlevande0
Första luftfarkosten
TypBölkow Bo 105
FlygbolagSvenska flygvapnet
StartF 17 Kallinge
Besättning2
Omkomna2
Överlevande0
Andra luftfarkosten
TypBölkow Bo 105
FlygbolagSvenska flygvapnet
StartF 17 Kallinge
Besättning2
Omkomna2
Överlevande0

Helikopterolyckan i Ryd var en helikopterolycka vid det småländska samhället Ryd, Tingsryds kommun den 11 september 2007. Två helikoptrar av typen Bölkow Bo 105 tillhörande Helikopterflottiljen, Försvarsmakten och baserade på F 17 i Kallinge, med den svenska benämningen HKP 9A kolliderade i luften under en övning i transportflygning, varpå samtliga fyra personer ombord på helikoptrarna omkom.

Flygförare[redigera | redigera wikitext]

Samtliga fyra omkomna var officerare anställda av Försvarsmakten, kapten Mikael Hök (29), löjtnant Patrik Eriksson (36), kapten Hampus Angbjär (30) och löjtnant Markus Gertzén (27).[1] De hade mellan 868 och 1988 timmars flygtid.

Helikoptrarna[redigera | redigera wikitext]

Modellen Bölkow Bo 105 kallas av det svenska försvaret för Helikopter 9 (HKP 9) och är en tvåmotorig helikopter som köptes in för bekämpning av fientliga pansarfordon. Denna uppgift har nu utgått och helikoptrarna har avväpnats. De nya uppgifterna för helikoptern är som lätt transporthelikopter och skolhelikopter för bland annat mörkerflygning. Under tiden för olyckan var helikoptrarna avbeväpnade. Totalt anskaffades 21 helikoptrar, före olyckan var 14 i drift, sex avställda och en havererad,

Helikoptrarna var av tillverkarens modell MBB BO 105 – CB3, Försvarsmaktens benämning HKP9A och tillverkade 1987. Helikoptrarna hade individnummer Y04 respektive Y10 och de totalförstördes vid haveriet. Några tekniska fel på helikoptrarna kunde inte påvisas.

Kollisionen[redigera | redigera wikitext]

Helikoptrarna flög i rote och under en vänstersväng på ungefär 150 meters höjd hamnade de för nära varandra, varvid deras rotordiskar kolliderade. Efter kollisionen gick helikoptrarna sönder i luften och Y10 fattade eld. De slog ner med ungefär 40 meters avstånd.[2]

Haveriutredning[redigera | redigera wikitext]

Olyckan utreddes av Statens haverikommission som i sin rapport riktade kritik angående hur flygsäkerhetsarbetet bedrivs inom helikopterflottiljen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ DN och TT (11 september 2008). ”De fyra omkomna i kraschen”. Dagens Nyheter. http://www.dn.se/nyheter/sverige/de-fyra-omkomna-i-kraschen. Läst 26 februari 2012. 
  2. ^ Rapport RM 2008:04, s. 12

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]