Helsingkrona nation

(Omdirigerad från Helsingborgs-Landskrona nation)
Helsingborgs-Landskrona nation
Helsingkronagården i maj 2008
   
Latinskt namnNatio Helsingburgo-Coronensis
Tidigast omnämnd1890
InspektorElsa Trolle Önnerfors
Antal medlemmar4150[1]
AdressTornavägen 3
223 64 Lund
Webbplatswww.helsingkrona.se

Studentnationer vid
Lunds universitet
Östgöta · Västgöta · Smålands · Lunds · Malmö · Helsingborgs-Landskrona · Sydskånska · Kristianstads · Blekingska · Göteborgs · Hallands · Kalmar · Wermlands
Tornet

Helsingkrona nation, formellt Helsingborgs-Landskrona nation, är en studentnation i Lund. Helsingkrona bildades 1890 vid delandet av den på 1600-talet grundade Skånska nationen. Nationens historiska upptagningsområde utgörs av nordvästra Skåne, men den är numera, liksom andra studentnationer, öppen för alla studerande vid Lunds universitet.

Nationen ger ut tidningen Helsingkroniten samt har fotbollslaget FC Helsingkrona. Dess spexensemble Helsingkronaspexet hör till de äldsta verksamma nationsspexen i Lund. Nationen har social verksamhet med lunch under måndag och tisdag, Winbladhs Restaurang och Cocktailbar på onsdagar samt Fredmans pub, sittningar och Schlagernatt, nationens klubbkoncept, på fredagar.

Första helgen i oktober avhålls nationens årliga bal med tillhörande ordenskapitel, den så kallade Snörsjöabalen. Balen är uppkallad efter en mosse i Markaryd i Småland som på 1940-talet donerades till nationen av Emmy Ekberg.[2] Ordenstecknen utgörs av kartbilder av mossen. Under våren bjuder nationen tillsammans med alumniföreningen Helsingkrona Gille in till Helsingkronadagen då gamla medlemmar välkomnas tillbaka till nationen för dagsaktiviteter såsom föredrag och konferenser för att avslutas under kvällen med en sittning för nationens förmän och de återvändande gamlingarna. I samband med invigningen av det nya bostadshuset Tornet år 2015 anordnades en husfestival i Maskinparken (gräsplätten mellan nationen och M-huset tillhörande Lunds tekniska högskola) där bl.a. Hasse Andersson uppträdde.

Utöver den sociala verksamhet nationen bedriver genom sina olika utskott förvaltar den också ett större nationshus, Helsingkronagården (ibland kallat Mallorcahotellet), på Tornavägen. Huset uppfördes 1955–1957 efter ritningar av arkitekten Sten Samuelson och invigdes den 1 mars 1958. Från början hade huset bara fem våningar eftersom det var gränsen för hur långt brandkårens stegbil nådde, men arkitekten hade från början förberett för ett högre hus. Efter att reglerna ändrades i mitten av 1960-talet bygges ytterligare två våningar. Helsingkronagården rymmer 160 korridorrum, 21 lägenheter och 8 rum med pentry samt en pizzeria i bottenplan.[3] Hösten 2015 stod bostadshuset Tornet färdigt, med 13 våningar, 69 lägenheter och en konferenslokalen Utsikten med utsikt över Lund, Malmö, Öresundsbron och Köpenhamn.[4] På bottenplan i Tornet inryms en salladsbar och studielokalen Insikten som kan brukas av boende på nationen. Under sommaren 2019 utfördes en stor renovering av Huset, där samtliga korridorer rustades upp med nya kök, nya golv med olika färg på varje våning och inte minst diskmaskin i varje korridorskök. I samband med renoveringen installerades även nödutgång från bastun i källaren, vilket gjorde att räddningstjänsten kunde godkänna att den öppnades igen då den hade stängts några terminer tidigare. Detta återöppnande firades med buller och bång av nationsspexet. Nationen bygger i dagsläget en till bostadsbyggnad strax söder om existerande fastighetsbestånd under arbetsnamnet HB Söder. Denna byggnad kommer ansluta till Huset genom en gemensam källare och planerar att invigas 2024. HB Söder har extra vikt lagd vid gemensamma utrymmen för att bygga vidare på nationens gemensamhetskänsla.

Nationens vapen utgörs av städerna Helsingborgs och Landskronas vapen och dess heraldiska färger är rött och blått (som nationsband används dock endast ett helrött band). Den officiella nationsförkortningen är HB.

Kuratorer i urval[redigera | redigera wikitext]

Nationsmedlemmar i urval[redigera | redigera wikitext]

Kuratel (VT24)[redigera | redigera wikitext]

  • Kurator: Sigge Meurling
  • Prokurator Ekonomi: Henrik Axelsson
  • Prokurator Social: Emma Carlsson
  • Notarie: Wilma Pihl

Inspektorer[redigera | redigera wikitext]

Nuvarande inspektor är Elsa Trolle Önnerfors, docent i rättshistoria vid Lunds universitet.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]