Henry Brooke, 11:e baron Cobham

Från Wikipedia
Henry Brooke, 11:e baron Cobham
FöddHenry Brooke
22 november 1564
Död24 januari 1618 (gamla stilen) (54 år)
3 februari 1619 (nya stilen) (54 år)
Minories, London, England
NationalitetEngelsk
FöräldrarWilliam Brooke, 10:e baron Cobham, Frances Newton

Henry Brooke, 11:e baron Cobham, född 22 november 1564, död 24 januari 1618 (gamla stilen) / 3 februari 1619 (nya stilen), var en engelsk adelsman. Han var son till William Brooke, 10:e baron Cobham och hovdamen Frances Newton.

Cobham utbildade sig vid King's College, Cambridge[1] och tog över titeln som lord efter sin far år 1597. Han gifte sig med Frances Howard, dotter till Charles Howard, 1:e earl av Nottingham och Catherine Howard, grevinna av Nottingham. Cobham kan ha inspirerat William Shakespeare att skapa sin rollfigur John Falstaff, även om det i så fall är mer troligt att Falstaff har sitt ursprung i Cobhams far. Nutida källor beskriver ofta Cobham som en godmodig, men ointelligent man.

Cobham var, tillsammans med Thomas Grey, 15:e baron Grey de Wilton, emot att Jakob I av England skulle bli monark efter Elisabet I av Englands död. Cobham var relativt ointresserad av det politiska klimatet i England, men hans bror (sir George Brooke) var djupt involverad och även radikal i sitt politiska tänkande. År 1603 var bröderna med i varsin sammansvärjning mot kung Jakob; Brooke tillsammans med prästerna William Watson samt William Clark och Cobham tillsammans med bland annat Grey och Walter Raleigh. Cobham och Grey skulle samla ihop £160 000 för att ha råd med en armé som skulle avskaffa Jakob och istället göra Arabella Stuart till monark.

Sammansvärjningen misslyckades och Cobham, Grey och Raleigh fängslades i Towern. Cobham släpptes dock några år senare efter att ha benådats, men han var då åldrad och sjuk och dog kort därefter i en smutsig lägenhet i Minories, London.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Henry Brooke, 11th Baron Cobham, 22 maj 2013.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]