Herman Spöring

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ej att förväxla med Herman Diedrich Spöring (den äldre), 1701-1747, professor i medicin vid Åbo universitet.

Herman Dietrich Spöring den yngre, född 1733 död 1771Indiska oceanen, var en finländsk naturvetare och urmakare. Han deltog i James Cooks första forskningsresa och blev på så sätt den första finländaren, som besökte Nya Zeeland och Australien.

Ungdom[redigera | redigera wikitext]

Man vet ganska lite om Spörings ungdomstid. Han fick namn efter sin far som var professor i medicin vid Åbo Akademi, vilket säkert medförde att han fick goda förutsättningar för en akademisk karriär. Man vet att han studerade medicin i Åbo, men avbröt i något skede sina studier och gick till sjöss. Han bosatte sig senare i London och fungerade där som urmakare. Han verkade också som sekreterare för den i England verkande svenske naturvetaren Daniel Solander.

HMS Endeavour[redigera | redigera wikitext]

Rekonstruktion av HMS Endeavour

När James Cook år 1768 begav sig på sin första forskningsresa på HMS Endeavour, deltog även en noggrant utvald grupp forskare. En av dessa var Daniel Solander. På så sätt fick även Spöring en möjlighet att delta i Cooks forskningsresa, där Solander ansåg sig behöva sin sekreterare också under resan.

Under resan hjälpte Spöring Solander med naturvetenskapliga forskningsuppgifter. Han var en skicklig tecknare, så på hans ansvar låg bland annat forskningsresans vetenskapliga dokumentation. Urmakarens kunskaper fick Spöring också användning för, när han blev tvungen att reparera mätinstrument som medförts på resan.

Spöring besökte med Cooks forskningsgrupp bland annat Tahiti, Nya Zeeland och Australien. På återresan insjuknade Spöring i rödsot och dog ombord på fartyget i januari 1771. Han begravdes i Indiska oceanen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Övrigt[redigera | redigera wikitext]